(5)

från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Potatisen är primör flera gånger om året

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Färskpotatisen är en av de mest efterlängtade svenska primörerna. Redan i slutet av april kan odlare i södra Sverige skörda den första som brukar säljas på auktion för höga priser.

Primörpotatis

Odlarna har tre olika namn på potatisen beroende på när den skördas under våren och sommaren. Den allra första kallas för primörpotatis, den har ett mycket tunt skal, är känslig för stötar och ska ätas så snart som möjligt efter skörden.

Färskpotatis och sommarpotatis

Några veckor senare är det dags för färskpotatisen att göra entré, den är också tunnskalig men lite tåligare än primörpotatisen. Efter midsommar kommer sommarpotatisen. Den är fastare efter kokning än primör- och färskpotatisen.

De tre vår- och sommarmodellerna skördas egentligen innan de åtråvärda rotknölarna har vuxit klart. Därför är skalet är tunnare, vattenhalten högre och det är mindre stärkelse jämfört med höstpotatis och det påverkar smak, konsistens och hur den fungerar i matlagningen. Stärkelsen i potatis fungerar som ett slags klister som binder ihop skivorna eller strimlorna i en gratäng, med mindre stärkelse fäster de inte lika bra i varandra och därför är det bättre att vänta med att göra potatisgratäng tills vinterpotatisen har kommit.

Nya sorter

I dag finns det speciella potatissorter som är utvecklade för att passa som färskpotatis. Swift brukar vara en av de första på våren, den följs ofta av magda, arrow och solist. Sorterna har olika smakegenskaper men vädret och växtplatsen har också betydelse.

Potatisens smak

På Restauranghögskolan i Grythyttan har potatisens smak studerats. De tre färskpotatissorterna arrow, rocket och solist ingick i studien. Rocket har en något beskare och lite jordig smakton medan de andra smakar sötare, lite smörigt. En sort med viss beska passar till saltare mat som till exempel sommarens matjessill.

Smaken beror också på hur man kokar potatisen hemma i köket. Bästa resultat får man genom att lägga potatisen i kokande vatten. Koka tills innertemperaturen är 96˚. Överkokt färskpotatis blir seg och klistrig. Efter kokningen häller man av vattnet och låter potatisen ånga av. Servera den nykokta färskpotatisen direkt, strö över några dillkvistar bara, det doftar sommar lång väg.

Vinterpotatis

Till hösten är det dags för vinterpotatisen att vara primör. Den har tjockare skal, lägre vattenhalt och mer stärkelse. Höstskörden förvaras svalt för att potatisen ska räcka hela vintern och våren.

Potatishistoria

För ungefär 8000 år sedan odlade inkaindianerna potatis i Sydamerika, på höjderna i bergskedjan Anderna. Den kom till Europa tack vare de spanska erövrarna på 1600-talet. Jonas Alströmer tog potatisen till Sverige på 1720-talet men det gick trögt att nå ut med kunskapen om potatis som föda. Några årtionden senare upptäckte Eva de la Gardie att det gick att göra brännvin av potatis, då blev det populärt att odla den. I början av 1800-talet var det allt fler som uppskattade den som föda, särskilt i områden med missväxt och hungersnöd. Då upptäckte man att det var mycket bättre att äta potatis än näringsfattigt barkbröd.

Ordet ”potatis” kommer från engelskans ”potatoes” som lånats av spanskans ”patata” som kommer från ”batata” som är namnet på sötpotatis och användes på de västindiska öarna när spanjorerna kom dit på 1500-talet.


Mer information

Mer om svensk potatis och rotfrukter

Läs mer om odling i Sverige

Läs mer på Svenskpotatis.se

Fast eller mjölig potatis? Det är frågan!

Se filmen om svensk potatis från Svensk Potatis!

Relaterade inlägg

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!