från sverige

Tillbaka

Fast eller mjölig potatis? Det är frågan!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det finns många potatissorter att välja mellan i butiken – de har olika smak, form, storlek och färg. Många är förpackade och annan är i lösvikt. Här är en liten potatisskola från Svensk Potatis som hjälper dig att välja mellan fast och mjölig potatis när du handlar.

Det är lätt att laga potatis, och roligt eftersom du kan servera den på så många olika sätt. Koka, baka, rosta eller stek och variera den med olika tillbehör och färska örter. Potatisen blir alltid godast om du tillagar den med omsorg, särskilt färskpotatisen. Med några enkla knep förhöjer du smaken. Ordentligt med salt och koll på koktiden är några exempel.

Koka – färsk, fast och mjölig sort

Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 – 25 minuter. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar.

Råsteka – välj en fast sort

Skala potatisen och skär i skivor, små tärningar eller riv den. Lägg potatisen i kallt vatten (för att dra ut stärkelsen och slippa att den bränns vid) och låt den rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i stekpanna med lite matfett och krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor.

Rosta – helst en fast sort

Skär potatisen i klyftor eller halvor, låt gärna skalet vara kvar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över en god olja och gärna lite havssalt. Sätt ugnen på 225° och rosta i cirka 30 minuter tills den fått fin färg.

Baka – mjölig sort

Lägg potatisen på en plåt och stick små hål i skalet så att den inte sprängs. Baka i ugn 200°, 45 – 60 minuter. Snabbare alternativ är att använda mikron på full effekt, detta tar endast cirka 5 minuter per potatis.

Mosa – gärna mjölig sort men fast funkar även

Skala potatisen och skär den i bitar, koka den mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och varm mjölk. Rör om ordentligt, gärna med en ballongvisp, och späd eventuellt med mer mjölk för krämigare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och färska örter.

Gratinera – välj en fast potatis

Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i kallt vatten en stund och torka av dem med hushållspapper. Smöra en eldfast form och lägg potatisen i lager med salt och nymald peppar. Klicka över smör och häll på gräddmjölk. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 min tills potatisen är mjuk, grädden krämig och ytan gyllenbrun.


Om Svensk Potatis AB

Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK märkt potatis. Mer om potatisens smakord, sorter, kvalitet, recept, potatisprovning och mycket annat får du på Svensk Potatis hemsida.

Här är länk till film om svensk potatis


Mer information

Potatisen är primör flera gånger om året

Potatis och rotfrukter är en viktig del av husmanskosten – om svensk potatis

Mer om livsmedelsproduktion – odling i Sverige

 

Aktuellt

LRF firade 100 år med historiskt Framtidsmingel

LRF firar 100 år och bjöd in till ett historiskt framtidsmingel i Stockholm, där gästerna gjorde en resa i tid och rum från 1917 till 2017. Vi var på plats, berättade om märkningen och visade utmärkta råvaror, livsmedel och växter.

LRFs kampanj #jagbryrmig lyfter svensk mat

Nu startar LRFs kampanj Jag bryr mig / Tack för att du bryr dig med Emilia Astrenius Widerström som en av frontfigurerna. Med den vill Sveriges lantbrukare visa att hållbarhetsfrågorna både är viktiga och komplexa.

Svenskarna vill ha mer svenskt i matkassen

Enligt en stor undersökning av Livsmedelsföretagen vill svenskarna ha mer svenskt och ekologiskt i matkassen, och viktigast är att maten och drycken är producerad i Sverige.