från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Morötter, potatis och andra goda knölar

Potatis och rotfrukter är, och har under lång tid varit, en viktig del av den svenska husmanskosten. Från att vara en självklar del av vardagsmaten hemma, har de idag lyfts in i matlagningens finrum i restaurangvärlden. På grönsaksavdelningen hittar du ett stort utbud, inte minst när det gäller potatis där de vanligaste storsäljarna samsas med nya sorter med annorlunda smaker och egenskaper. Potatisen och de färggranna rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga – allt från traditionella rätter till spännande nytänk efter all världens recept.

Rotfrukter fyllda av färg och smak

Rotfrukter är i säsong i stort sett hela året, och de kan lagras från hösten ända fram till tidig vår. Rotfrukter är inte bara goda och mättande, de är nyttiga med högt vitamin,- kostfiber- och mineralinnehåll. Här är några välsmakande exempel på rotfrukter.

Moroten är vår mest omtyckta rotfrukter och de svenska kan köpas året runt. De är goda att äta som de är, rårivna, i soppor, grytor, rostade i ugn eller som snacks med dipp. Morötter finns i flera färger, även om de vanligaste är orange.
Jordärtskockor skördas sent på hösten och är en riktig delikatess. Ät dem gärna kokta med lite smör eller gör en god jordärtskockssoppa. Det finns svenska jordärtskockor i butikerna från september till april.
Rödbetor är en färgstark primör som man köper i knippen under sommaren och hösten. Koka dem och ät dem med en klick smör, blanda ned dem rårivna i sallader, i bitar i soppor eller rosta dem i ugn. Inlagda rödbetor är goda året om.
Kålroten är en rund rotfrukt med söt smak och innehåller c-vitamin. Kålrötter ingår i det klassiskt rotmos, och de gula rötterna kan också rårivas och blandas i en sallad eller användas i grytor eller soppor.
Palsternackan är gulvit och har samma form som moroten. Goda att blanda i grytor och soppor och passar utmärkt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.
Pepparrot är en av de klassiska smakerna i det nordiska köket. Den förvaras i kylskåp men kan också frysas. Svensk pepparrot skördas under mars-april.
Rotselleri ger mustig smak åt soppor och grytor men kan även tillagas som huvudrätt. Den starka och sötaktiga smaken mildras vid tillagning.
Sockerbetan är en rotfrukt med hög sockerhalt. Ur sockerbetan produceras bland annat strösocker, syltsocker, bitsocker och sirap. Störst är produktionen i Skåne.

Vi har hundratals potatissorter – här är några av dem

I Sverige odlas idag ett hundratal kvalitetssorter potatis. En del är tidiga, andra mognar sent, en del är fasta och andra mjöliga. Bintje och King Edward var länge dominerande bland svenska matpotatissorter men intresset för andra sorter blir allt större.

Amadine – god att baka hel i ugnen med havssalt, olivolja och timjan.
Bintje – bra allroundpotatis som passar till allt utom mos.
King Edward – är mjölig och passar bra till mos och att baka. Koka helst med skalet på.
Mandelpotatis – god att göra mos av och steka som klyftor i ugnen.
Sparrispotatis – passar utmärkt till kokning, råstekning, potatissallad och klyftpotatis.
Blå Kongo – med udda färg, passar till kokning och potatissallad.

Färskpotatis och vinterpotatis

Färskpotatis är en av våra mest älskade primörer – ett riktigt sommartecken för de flesta. Säsongen inleds i maj och pågår fram till augusti. Den goda smaken och tunna skalen gör dem till favoriter under semestermånaderna.
Medan färskpotatis skördas under tillväxten när bladen är gröna, ligger vinterpotatisen kvar och mognar i jorden efter att bladen har vissnat. Det ger vinterpotatisen ett kraftigare skal som skyddar den och gör den tåligare, så att den håller längre. All höst- och vinterpotatis skördas under september och oktober. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att vi kan njuta av den i matlagningen hela vintern.

Vad kan potatisen användas till?

Det finns över 2500 olika potatissorter i världen. Potatisorternas olika egenskaper styr vad de är mest lämpade för. För att få bästa resultat väljer du sort efter vad du ska tillaga. En del sorter är godast att koka eller göra mos av. Andra är utmärkta i en gratäng eller som basen i en potatissallad. Och ska du göra klyftpotatis eller strips i ugn, eller kanske råsteka den i stekpannan, väljer du den sort som lämpar sig för det. Vissa är perfekta att göra chips av – testa hemma så kan alla i familjen få just sin favoritkryddning.

Ät gärna potatisen med skalet på!

Potatis är bra basmat som mättar väl och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Förutom energi i form av kolhydrater ger den vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Vissa sorter, som till exempel färskpotatis, är en källa till folat. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. Äter du potatisen med skalet på får du i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter – skalen är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Potatis är nära nog fettfri.

Prova potatissmakning!

Ju bättre odlingsmiljö desto godare smak får potatisen och maten du lagar. Det finns smakexperter som precis som en vinkännare kan känna skillnad på potatis som odlas i olika jordar, som sandjord eller lerjord. Testa själv och se om du känner skillnad!


Mer information

Om potatis och potatis i säsong

Mer om odling av morötter och potatis

Gräv djupare i potatisjorden på Svenskpotatis.se

Inspireras på Potatis i tiden

 

Visste du att

… rotfrukter är i säsong i Sverige under i stort sett hela året.

…morötter innehåller karoten som är vår viktigaste källa till vitamin A, som bland annat är bra för mörkerseendet.

…potatis är den mest odlade kulturväxten i världen med över 2 500 olika sorter.

…rotfrukter är rika på kostfibrer som är bra för att hålla magen igång.

…rotpersilja, kålrötter, rädisor och potatis innehåller gott om vitamin C.

…rotfrukter är klimatsmarta eftersom de ofta odlas på friland och därför påverkar klimatet mindre än växthusgrönsaker. De är dessutom tåliga vilket minskar svinnet.

Klimatsmart mat

Potatis, morötter och andra rotfrukter är hållbar mat som odlas på friland. Morot är vi nära nog självförsörjande på, det är vår näst populäraste grönsak. En stor fördel med att välja svensk potatis och andra rotfrukter är de korta transporterna. Sverige dessutom har låg och försiktig användning av bekämpningsmedel.

Alltid färskt i frysen

Djupfrysning är ett naturligt sätt att ge matvaror – av exempelvis potatis – lång hållbarhet. Halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. Frysta livsmedel bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis på mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen till nästa måltid.