från sverige

Tillbaka

Utmärkt svensk meny vid Dagligvarugalan 2019

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När finalisterna vid Dagligvarugalan 2019 firar en spännande kväll i Blå Hallen i Stockholms Stadshus den 19 september, är ursprungsmärkningen Från Sverige stolta över att för andra året i rad presentera kvällen meny. Den är skapad av utmärkta svenska råvaror – ekologiska, KRAV-märkta och traditionellt producerade, laddade med svenska mervärden.

Ursprungsmärkningen Från Sverige är stolt samarbetspartner till Dagligvarugalan 2019, som arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap.

Rustik elegans med utmärkta svenska råvaror

Precis som förra årets succémeny är årets galamiddag komponerad av Fredrik Eriksson, krögare på Nationalmuseum och Långbro Värdshus, tillsammans med Gunnar Eriksson, köksmästare på Stockholms Stadshus.

– Rustik elegans får bli ledorden för årets meny. Förrätten har en touch från min vinnarrätt ”Årets Kock 1987”, fast med nytt tänk och med Gårdsfisk som en av de nya hållbara leverantörerna. Till huvudrätt blir det den prisbelönta svenska grisen, en råvara som under de senaste åren har utvecklats både i smak och hållbarhet. Till rätterna blir det generöst och tydligt med gröna inslag från den svenska skörden runt hörnet, säger Fredrik Eriksson till Fri Köpenskap.

Märket Från Sverige en kändis i butiken

Dagligvarugalan är branschens festliga galakväll där alla duktiga medarbetare runt om i landet står i fokus.

– Vi vill visa butiksmedarbetarna bredden av utmärkta svenska råvaror i detta festliga sammanhang. Finalisterna på galan känner säkert igen ursprungsmärket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige som betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige och därmed är laddad med viktiga svenska mervärden, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Ekologiskt, KRAV-märkt och konventionellt producerat

Vid menyn för årets Dagligvarugala uppmärksammas att det är fokus på ekologiskt och KRAV under september.

– Vi har exempelvis valt ekologisk gris från Skåne och KRAV-odlade grönsaker. Det blir en vällagad meny som Fredrik Eriksson och Gunnar Eriksson komponerat för att ge finalisterna en minnesvärd måltid, säger Maria Forshufvud.

Följ Dagligvarugalan live inne på Fri Köpenskaps Facebook

Här är finalisterna 2019

Grattis alla värdiga vinnare!


Kvällens utmärkta meny Från Sverige

Förrätt: Varmrökt Clariasfilé från Gårdsfisk med bakat litet ägg från Stjärnägg, KRAV-odlad kål i variation från SydGrönt, friterad kapris och schalottenlök.

Varmrätt: Långbakad ekologisk grissida från Rosersbergs gård i Skåne, Dalsjöfors, serveras med Rubinola från Äppelriket Österlen, rödlök och gotländska rotsaker i säsong.

Dessert: Karamellmousse med kompott av Clara Frijs-päron från Äppelriket Österlen, vaniljglass och mjölkchokladkräm.

Vi önskar alla finalister lycka till & smaklig måltid!


Vill du veta mer om finalister, kategorier och partners? Läs mer på Dagligvarugalan.se 

Här är vinnarna 2019!

Dagligvarugalan arrangeras av branschtidningen Fri Köpenskap. Visionen är att lyfta alla duktiga butiksmedarbetare och branschen i Sverige och rikta strålkastarljuset mot alla kreativa, nytänkande och framgångsrika insatser som görs.

Aktuellt

Så stöttar du restauranger, caféer och serveringar

Restriktionerna under coronapandemin slår hårt mot hela restaurangbranschen, både små och stora verksamheter drabbas. Så kan du stötta dem — varje lunch, middag och fika räknas!

Maximera livslängden för dina tulpaner

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas.

Ernst har en livslång vänskap med tulpaner

Blomsterfrämjandet har träffat inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger som ger sin syn på hur tulpaner, glädje och inredning hänger ihop inför Tulpanens Dag den 15 januari.