från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tulpanens dag – nu startar högsäsongen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag firas Tulpanens dag vilket innebär att högsäsongen för svenskodlade tulpaner äntligen är igång. Hos odlarna skördas och packas den populära snittblomman för fullt. Här kan du läsa mer om fördelarna med att välja svenskodlade tulpaner och få tips om hur du får dina tulpaner att hålla längre!

8 av 10 tulpaner är odlade i Sverige

Visste du att de allra flesta tulpaner som du hittar i butiken är odlade i Sverige? Det drivs upp tulpaner av ett dussin tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet.

Det odlas så mycket som 150 miljoner tulpaner i Sverige varje år och det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som kan kombineras i det oändliga.

Visste du att… 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige är odlade i Sverige.

Svenska tulpaner från svenska odlare

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar.

Många handelsträdgårdar i Sverige är familjeföretag där flera generationer arbetat och arbetar tillsammans. Ofta kan du se på förpackningen vilken handelsträdgård tulpanerna kommer från.

Tulpaner packas för fullt hos handelsträdgårdar runt om i hela Sverige inför Tulpanens dag den 15 januari.


5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt.

Här kan du ta del av fem enkla och praktiska knep på hur du lyckas.


Titta efter Från Sverige-märket när du köper tulpaner

Tulpaner som kommer från svenska odlare känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige och du hittar dem i livsmedelsaffärerna, i blomsterhandeln, handelsträdgårdarna och andra ställen där du köper tulpaner. När du köper en bukett tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är hanterade, drivna, skördade, paketerade och kontrollerade av odlare i Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.


Fira Tulpanens dag den 15 januari

Den 15 januari firar vi Tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för tulpaner äntligen är i full gång. Från Sverige är med i Blomsterfrämjandets kampanj du kan se på stan, i medierna och i butiken.

Vill du få inspiration och veta mer om tulpaner kan du läsa mer på Blomsterfrämjandets hemsida.


Mer information

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre
Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet
Här ser du alla plantskolor och handelsträdgårdar som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.