från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska knep på hur du lyckas. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.


1. Välj svenskodlade tulpaner

Svenska tulpaner odlas klimatsmart i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Det drivs upp tulpaner av ett dussin tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet. Genom att köpa svenskodlade tulpaner stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Titta efter märket Från Sverige när du köper tulpaner.


2. Ge tulpanerna en ny snittyta

Det första du ska göra är att ge dina nyköpta tulpaner en ny snittyta genom att skära av cirka 1 cm av stjälken rakt av med en vass och ren kniv innan du ställer ner dem i vasen. Obs! Använd inte en sax utan en vass kniv! Använder du sax eller en slö kniv finns det risk att stjälkarna kläms åt så att tulpanerna inte kan suga upp vatten.


3. Behåll förpackningen i början

När du är klar med snittytan kan du ställa ner tulpanerna i en ren vas med kallt vatten. Behåll förpackningen på under cirka en timme så får stjälkarna stöd och håller sig raka. Föredrar du att tulpanerna brer ut sig fungerar det utmärkt sätta ner tulpanerna direkt utan förpackningen.


4. Tulpaner gillar kallt vatten

Tulpaner gillar att dricka friskt och kallt vatten. Fyll på med mycket vatten i vasen och byt vatten varje dag för att få dina tulpaner att hålla länge. När du byter vatten kan du också passa på att inspektera vasen så att den håller sig fräsch. Diska ur vasen vid behov.


5. Placera tulpanerna smart

Tulpaner som får stå svalt lever längre. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, exempelvis i ett uterum, så håller den längre.


Mer information

Tulpanens Dag 15 januari: Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner
Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet
Här ser du alla plantskolor och handelsträdgårdar som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

svenskodlade tulpaner

Nu är det högsäsong för svenskodlade tulpaner

Den 15 januari är det Tulpanens Dag och med den börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för utmärkta, klimatsmarta, svenska tulpaner!

Från Sverige reser vidare i Land under 2022

Med Från Sverige-resan fortsätter vi att ihop med tidningen Land dela inspiration och kunskap om svenska råvaror, livsmedel och växter. Under 2022 utvecklar vi konceptet.

svensk oxfilé

Oxfilé till nyår? Här är allt du behöver veta!

Ska du servera oxfilé till nyårsafton? Här nedan kan du ta del av vad du ska tänka på när du väljer oxfilé och hur du tillagar den på bästa sätt.