från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara en av tre finalister till Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av nätverket Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i Tylösand den 8 september.

Svenskmärkning med Från Sverige-märkningen är stolta över att vara finalist till Livsmedelspriset 2022.

— Vi på Svenskmärkning är ärade över att vara finalister till det prestigefulla Livsmedelspriset. Det visar på vikten av samarbete och att branschens gemensamma och frivilliga ursprungsmärkning har en viktig roll att fylla. På bara sex år är varumärkeskännedomen 87%, 217 företag är idag märkesanvändare och 11 700 råvaror, livsmedel och växter är godkända för märkning. Från Sverige-märkningen fungerar som en länk mellan konsument, livsmedelsföretag, handel och lantbruk. Våra val påverkar vår framtida livsmedelsförsörjning, där märket gör det enkelt att välja svenskt och för producenten att ursprungsmärka sina varor. Märkets bidrar till en ökad produktion och marknadsutveckling i Sverige, något som är viktigare än någonsin. Stort tack, nu håller vi tummarna! säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.

Livsmedel i fokus motivering

Svenskmärkning AB
Genom Från Sverige-märkningen samarbetar hela den svenska livsmedelsbranschen för att utveckla och stärka den svenska livsmedelsproduktionen, öka självförsörjningsgraden och säkra produktionen och jobben för framtiden. Vikten av Från Sverige-märkningen och samarbeten, har tydligt aktualiserats under pandemiåren och under de oroliga tider som råder i världen. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige har på kort tid gjort det enkelt för konsumenten att göra ett medvetet val av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen gör att företagen kan visa att deras produkter är svenskproducerade och uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige, vilket i sin tur hjälper handeln att tydligt lyfta svenskproducerade varor, laddade med svenska mervärden. Det har visat sig att företag anpassar såväl produktutveckling som ingrediensval för att få möjlighet att använda märket.

Vinnaren av Livsmedelspriset 2022 kommer att utses på Livsmedelsdagarna den 8 september. Juryn består av styrelsen i Livsmedel i fokus.


För ytterligare information, välkommen att kontakta

Cecilia Öster verksamhetsledare Livsmedel i fokus, 070-606 70 45, [email protected].
Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB, 0790-65 27 71, [email protected]


Fakta om Livsmedelspriset

Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling. Vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i Tylösand den 8 september.

Om Livsmedel i fokus

Livsmedel i fokus är nätverket för alla som är verksamma och intresserade av livsmedelsbranschen. Genom att samlas, nätverka och skaffa ny kunskap tillsammans driver nätverket livsmedelsbranschen framåt. Livsmedel i fokus arrangerar under ett år flertalet seminarier om högaktuella områden för branschen och ger ut nyhetsbrev och tidningen Livsmedel i fokus 5 gånger per år.


Mer information

Läs Livsmedel i Fokus pressmeddelande

Om Svenskmärkning AB 

Företagen som ursprungsmärker

Demoskops attitydmätning 2022, Från Sverige-märkningen

Relaterade inlägg

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!

färskpotatispremiär

Färskpotatispremiär på Bjäre

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl.