från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska råvaror på Commis Award 2021

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige sponsrade med svenska råvaror till Gastronomi Sverige Commis Award, den nya kocktävlingen som riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och tävla i internationella sammanhang. Grattis Linnea Sandgren som tog hem vinsten!

I mitten Linnea Sandgrens, vars vinst bland annat innebär att hon får följa med Team Sweden, med Sebastian Gibrand i spetsen, till Lyon och världsfinalen i Bocuse d’Or.

Onsdag den 19 maj avgjordes Gastronomi Sverige Commis Award 2021 på Restaurangakademien. Efter att ha tillagat en varmrätt för åtta personer inför juryn bestående av bland andra Malin Söderström och Peter Jelksäter, korades Linnea Sandgren från Kristianstad som årets bästa unga kvinnliga kock.

– Jag är så himla glad och trött och överraskad. Det var en tuff och utmanande dag med mycket spänning, men framför allt otroligt roligt, säger Linnea Sandgren från Österängsgymnasiet i Kristianstad.

– Vi vill skapa förebilder bland kvinnor så att fler söker sig till tävlingar och branschen. Vi ser redan ett ökat intresse bland sistaårselever på gymnasier som söker sig till tävlingen vilket är otroligt glädjande, säger Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.

Juryns motivering:

Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har hon välbalanserat utnyttjat råvarukorgen exceptionellt bra. Detta har gett oss en god, elegant och fräsch varmrätt med en fantastiskt sås.


Utmärkta råvaror Från Sverige

De sju kandidaterna från gymnasier runt om i landet tillagade under tre timmar åtta portioner av en varmrätt. Råvarorna för de sju finalisterna skulle alla vara framträdande i rätten och Från Sverige bidrog med de utmärkta råvarorna

Rödstrimma från Gårdsfisk
Shiitake och Kejsarhatt från Svensk Ekosvamp/Hällesta
Tomater, färsk potatis och pak choi från SydGrönt
Rapsolja från Säby Gård


Juryn

Peter Jelksäter, Ulrika Brydling, Florencia Abella, Gustav Leonhardt, Erika Goytizolo och Magnus Albrektsson. Ansvarig metodjury är Malin Söderström, assisterande Fatima ”Roya” Hashemi.


Några bilder från Commis Award 2021

Malin Söderström, kockprofil som driver Restaurangen Moderna Museet och The Fishery. 

Per Nordlind, Styrelseordförande i Gastronomi Sverige och Fredrik Eriksson, krögare, som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.


Mer information

Gastronomi Sverige Commis Award

Gastronomi Sverige Commis Award instiftades 2020 med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Arrangerande Gastronomi Sverige vill med tävlingen även uppmuntra fler kvinnor att söka sig till Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Deltagare är sistaårselever på kockgymnasier runt om i Sverige. Läs hela pressmeddelandet från Gastronomi Sverige

Om Gastronomi Sverige och Bocuse d’Or

Gastronomi Sverige har till uppdrag att ta svensk gastronomi ut i världen så att världen kommer till Sverige. En stor del av uppdraget är att arrangera den svenska uttagningen till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Sebastian Gibrand är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2020/21. Efter en bronsplats i den europeiska uttagningen 2020 är Team Sweden klara för världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 26-27 september 2021. Läs mer om Gastronomi Sverige

Vad är en Commis?

Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet och hittills har ingen svensk kvinna deltagit i Bocuse d’Or.

Från Sverige sponsrar och samarbetar kring svenska råvaror

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.