från sverige

Tillbaka

Svenska kvalitetsägg – check på den!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Att äggen ska komma från Sverige är självklart för de flesta. Genom att använda märket Från Sverige på förpackningarna gör vi det enkelt för konsumenten att göra ett medvetet val. De får då certifierade, schyssta ägg som uppfyller världens strängaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

I samband med att Svenska Ägg gästar Från Sveriges Instagram under vecka 42 fick vi en pratstund med Marie Lönneskog Hogstadius.

Vad får jag om jag köper ägg med märkningen ”Från Sverige”?

–  Ägg med märkningen Från Sverige är certifierade och står för svensk äggkvalitet. Certifieringen gäller i produktionens alla led – från hönan ända till dig – och säkrar att våra svenska ägg kommer ifrån världens bästa produktion, säger Marie. Ett certifierat ägg kan spåras genom hela kedjan från ägget i butik, till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel. Varje led i kedjan måste säkerställa att föregående led är certifierat. Det ger en kvalitetssäkring i hela värdekedjan.

Varför infördes en certifiering för de svenska äggen?

– I Sverige har vi en unik smittskyddsmodell som vi värnar om. Det har funnits ett behov av en samlad beskrivning av vad modellen och vårt långsiktiga arbete innebär och står för. Det mynnade ut i en certifiering för svensk äggkvalitet som lanserades hösten 2017. Det behövde helt enkelt bli enklare att välja ägg som är fria från salmonella, där friska djur inte ges antibiotika och där hönsen har kvar hela sin näbb. Certifiering står för hög standard och alla certifierade företag kontrolleras att de följer kriterierna. Ute i butikerna är certifierade ägg märkta med en check för att konsumenten snabbt ska veta att ägget är kontrollerat, säger Marie.

Vad betyder den rosa checken på ägget?

– Checken som sitter tillsammans med ursprungsmärkningen är ett enkelt sätt för konsumenten att se att ägget är certifierat. Checken innebär kort och gott att alla led i hela produktionskedjan är checkade, från hönsens foder till det packeri som packat och skickat just det ägget konsumenten håller i.

Vad innebär certifieringen för mig som konsument?

– Köper du certifierade ägg är de garanterat fria från salmonella. Det går därför alldeles utmärkt att äta dem helt råa, vilket inte är en självklarhet i andra länder. Men det är mycket annat som säkerställs i och med certifieringen, äggproduktionen är exempelvis helt antibiotikafri, fri från GMO, samt uppfyller Svenska Äggs omsorgsprogram och smittskyddsprogram. Sedan innebär det såklart också att ägget har ett svenskt ursprung, fortsätter Marie.

Varför är ägg ett så bra livsmedel?

– Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver för att må bra, och är näst efter bröstmjölk den mest kompletta naturliga näringskällan. Det som saknas i ägg är egentligen bara vitamin c och kolhydrater. Dessutom är ägg gott och går variera i all oändlighet. Det går äta i all sin enkelhet som kokt, stekt eller pocherat, som ingrediens i en maträtt eller ett bakverk, eller som ett tillägg för en extra färgklick och touch på exempelvis salladen eller pizzan. Det är gott, nyttigt och passar till det mesta helt enkelt.


Under hela vecka 42 är Svenska Ägg gäster på Från Sveriges Instagram

Läs mer om certifieringen och ägg

Läs mer om ägg Från Sverige

Aktuellt

”Speciellt roligt att skylta upp frukt & grönt”

Butiken har ordet! Ida Karlsson, butikschef för ICA Kvantum Vallentuna, har utvärderat Från Sveriges nya skyltmaterial och menar att det passar jättebra i butiken.

”Ju fler skyltar med märkningen, desto bättre.”

Butiken har ordet! Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop i Visby på Gotland har utvärderat Från Sveriges nya skyltmaterial i butiken.

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!