från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Stor undersökning: Så vill svenskarna ha sitt julbord

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Att maten är svenskproducerad är fortsatt viktigast. Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, vegansk julmat är populär bland yngre och få beställer julmaten via matkasse, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Den svenska julen 2018 ser ut att bli både god och smakrik skriver Livsmedelsföretagen.
Titta efter ursprungsmärket när du handlar säger vi!

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman presenterar medlemsföretagens julprodukter. Pressmeddelande och bilder: Livsmedelsföretagen.

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 000 svenskar om deras julmatsvanor och julbordspreferenser.

Sammanfattningsvis kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden. Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet och vegansk julmat är populär bland yngre. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som exempelvis julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub.

Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via exempelvis matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna, och hela 95% föredrar att laga sin egen Janssons frestelse.

På en pressträff den 29 november på bageriet Bullar & Bröd i Stockholm presenterade Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman ett urval av både klassiska och nya julmatsprodukter från våra medlemsföretag. På listan från pressträffen hittar du både Svill och Risgröt märkt med Från Sverige. Du hittar listan på produkter här

– Traditioner tar lång tid att förändra och inget är nog mer traditionellt än julen. De klassiska julrätterna håller i sig och kommer säkert göra det i många år till. Därför är det extra roligt att se hur de svenska livsmedelsproducenterna tar våra vanliga julprodukter och twistar till dem med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror. Det är förnyelse och tradition på en och samma gång. I år finns det fantastiskt många goda julprodukter att välja mellan så jag kan verkligen förstå att nio procent av svenskarna vill äta julmat året om, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.


Kommunikationschef Jimmy Sandell presenterar Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.


Här följer ett urval av frågorna i Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.

Hur ordnar du ditt julbord?

När tycker du att man får börja äta julmat?
46% – från och med första advent
25% – från och med ”lilljulafton” 23 december
15% – från och med julafton 24 december
9% – man får äta julmat året om

I vilken utsträckning ansvarar du för att laga julmaten?
Kvinnor: 86% anger att de har stort eller delvis ansvar
Män: 75% anger att de har stort eller delvis ansvar

Kommer du att beställa hem julmaten i år?
93% svarar nej
3% svarar ”nej, men vi har övervägt det”
2% svarar ”ja, men bara delar av julbordet”


Vilka rätter kommer du laga själv och vilka kommer du köpa färdiga?
95% kommer laga sin egen Janssons frestelse
82% kommer göra sina egna köttbullar
93% kommer att köpa korv
90% kommer att köpa senap


Vad ska det finnas på ditt julbord?

Vilken är din favoriträtt på julbordet?
25% – Julskinka (2017: 27%)
15% – Janssons frestelse (2017: 14%)
11% – Sill (2017: 13%)

Vilka drycker ska det finnas på ditt julbord? (flera svar möjliga)
84% – Julmust
58% – Julöl
54% – Vatten
39% – Snaps
38% – Glögg
26% – Alkoholfri öl

Vilket av följande godis/efterrätter är din julfavorit?
16% – Ris à la Malta
13% – Knäck
11% – Chokladask

Vilken typ av mat ska dominera på ditt julbord? (flera svar möjliga)
66% – Kött- och charkprodukter
40% – Fisk och skaldjur
24% – Grönsaker och rotfrukter
19% av unga (18–39 år) svarade ”vegansk mat” (Samtliga: 9%)


Och årets trendigaste maträtt enligt svenska folket är…

Vilket livsmedel, mat eller dryck, vill du utnämna till årets livsmedel 2018? (öppen fråga)
10% – Grönkål
4% – Alkoholfri öl
3% – Sötpotatis
2% – Havrebaserade produkter
2% – Kombucha


Här kan du läsa mer!

Livsmedelsföretagens Julmatsundersökning 2018 – ladda ned rapporten

Julbordsundersökning -Vill du veta vilken partiledare som svenskarna helst firar jul 2018 med? Klicka här!


Titta efter märket när du handlar till bakning, knäckkokning och julbordet!

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.