Stockholm är European Capital of Gastronomy 2023
Lanseringen av Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet där H.M. Konungen öppningstalade inför 150 gäster. Utnämningen görs av European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Granqvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. Från Sverige var på plats och ser fram emot Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad 2023.
Lansering av Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet. Foto: Lena Granefelt
– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger Carl Jan Granqvist.
H.M. Konungen, som är ledamot av Gastronomiska Akademien, pekade i sitt tal på att året är ett unikt tillfälle att presentera det svenska köket, ett tillfälle som vi med gemensamma krafter kan ta vara på.
– Jag är glad att se så många här idag, ni behövs alla för att 2023 ska bli ett spännande och framgångsrikt år.
Foto: Lena Granefelt
Under lanseringen på Slottet hölls ett symposium med olika talare. Kulturminister Parisa Liljestrand berättade med inlevelse om sin barndoms måltider.
– Min övertygelse är att måltider för människor samman. Min mamma lagade alltid för mycket mat, för att vara redo om vi skulle få extra gäster till bordet. Det är där vi utbyter ståndpunkter och meningsskiljaktligheter och det är där empati uppstår mellan människor.
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hyllade Stockholms måltidsutbud och underströk det värde gastronomin har för näringslivet.
– En stad som kan erbjuda måltidsupplevelser med både bredd och spets är mer intressant att bo i och flytta till, mer attraktiv för företag att etablera sig i och kan locka fler besökare. Nästa år ska vi manifestera vår stad som gastronomisk destination och utveckla bilden av Stockholm.
Foto: Lena Granefelt
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022 och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, diskuterade framtidens måltider.
– Min roll är att bidra till en omställning och inspirera fler till att laga mer hållbar mat. Vi behöver visa respekt för moder jord och de råvaror vi arbetar med, menade Jessie Sommarström, medan krögaren Fredrik Eriksson betonade hur viktigt det är att ha fokus på alla måltider, ända ner till de enklaste, liksom på integration och tryggt arbetsliv.
Foto: Lena Granefelt
Maciej Dobrzyniecki, Co-President för European Community of New Gastronomy berättade hur utnämningen till Europas Gastronomiska Huvudstad 2019 satte Krakow på kartan som kulinarisk destination.
Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation talade om matsystemets tuffa utmaningar med klimatförändringar, utarmade jordar och förlust av biologisk mångfald.
Per Olof Berg, preses i Måltidsakademien berättade om Sveriges nya Landskapsmåltider som engagerat runt 300 personer runt om i landet att skapa moderna rätter kopplade till de olika landskapens kulturella och gastronomiska traditioner. Dessutom har huvudstaden tagit fram en Stockholmsmåltid.
Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad 2023 genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm.
Mer information
Läs hela pressmeddelandet med fler bilder här
Foto i artikeln: Lena Granefelt