från sverige

Tillbaka

Säsongen för svenska hallon börjar nu!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

En av sommarens främsta delikatesser har börjat mogna. Under juli, augusti och september kommer det att finnas gott om söta, svenska hallon berättar Bärfrämjandet i en pressrelease. Både godare och bättre för hälsan än det mesta.

Att bär hjälper oss till ett friskt liv, och att vi bör äta bär regelbundet och i betydligt större mängder än vad vi gör idag, vet nog de flesta vid det här laget. Bär är rika på vitaminer, mineraler och fibrer, men också på många bioaktiva ämnen som hjälper oss att hålla oss friska. Hallon är bland annat rika på fenoler, en sorts antioxidanter som visat sig ha skyddande effekt mot många sjukdomar, inte minst hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

– Hallon är verkligen både gott och nyttigt. Därför är det särskilt roligt att se att så många barn gärna frossar i hallon – ett suveränt sätt att få i sig viktiga näringsämnen, säger Jonas Sibbesson från odlingsföretaget Bröderna Sibbesson.

Positiv trend för självplock

Att allt fler vill plocka sina egna hallon har uppmärksammats av odlarna. Många har därför öppnat upp för självplock. Det är spännande för både barn och vuxna att besöka en bärodling, och färskare, godare bär än de man plockar själv går knappast att få.

– Att plocka solvarma hallon direkt från buskarna är en upplevelse och en smakmässig sensation som vi unnar alla att få vara med om, säger Anna Biärsjö, Hallongården.

Bästa hallontipsen

·      Skölj inte hallonen! De blir mosiga av vattnet, och det finns heller ingen anledning att skölja svenskodlade hallon. Odlingsföretagen och deras plockare följer strikta hygieniska regler för livsmedelshantering.
·      Färska hallon mår bäst i kyl, 6-8 grader är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller bären sig fina i upp till en vecka. Men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med hallon som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade.
·       Hallon är lätta att frysa. Lägg bären ett och ett på fat eller plåt och sätt in i frysen. När bären är styckfrysta lägger du dem i en burk eller påse och stoppar in i frysen igen. Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som du behöver för stunden.


Bärfrämjandet
Bärfrämjandet drivs av LRF Trädgård/Bär för att sprida kunskap och inspiration om svenskodlade bär.
Läs gärna mer på Bärfrämjandet

Foto: Lars Torstensson. Bärfrämjandet.

 

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.