Så tar du tillvara på julmaten och julblommorna
Visste du att nästan var tredje svensk kastar mer mat vid jul än vid andra tider på året? Här kan du ta del av enkla tips på vad du kan göra för att ta tillvara på julmaten och julblommorna efter jul.
Så tar du tillvara på julmaten – 5 enkla tips
1. Se till att äta upp eventuella rester.
2. Var kreativ med resterna. Det är lätt att tröttna på julmaten under mellandagarna, men skinkan, köttbullarna och prinskorven kan enkelt göras om till nya rätter såsom pasta, paj eller sallad.
3. Våga lita på dina sinnen, titta, lukta och smaka på maten, om maten verkar okej går den bra att äta.
4. Använd frysen! Om du vet att du inte kommer att äta upp maten inom närtid tipsar vi om att frysa in det som blir över och ta fram vid ett senare tillfälle.
5. Få koll på skillnaden för bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Se bilden nedan.
Ge julblommorna liv på nytt
Att slänga växter som fortfarande är fina känns inte bra. Visste du att du kan odla om dina julstjärnor till en grön växt? Klipp bort själva stjärnan och ett par blad under den. Plantera om den i bra jord och ställ den i ett ljust fönster. Snart bryter nya skott fram i bladvecken. När de växt till sig kan du toppa dem så blir växten ännu tätare.
Om Från Sverige
Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Titta efter märket nästa gång du handlar!
Mer information
Det här betyder Från Sverige-märket
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige