från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Potatisrapporten 2023: fler vill testa nya sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Potatisrapporten visar att 98 procent av svenska hushåll äter potatis. Siffran har legat på samma stabila nivå de senaste fem åren. –Trenden är ett ökat intresse för potatis. Rapporten visar att vi vill testa nya potatissorter och tillagningssätt. Hela 18 procent uppger att de kommer att konsumera mer potatis, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis. Här kan du läsa mer om rapporten och vinnaren av Årets Potatisinspiratör 2023 – Zeina Mourtada med Zeinas Kitchen!

Pressmeddelande Svensk Potatis 231026

Spaning: 98 procent köper hem och äter potatis

När livsmedelspriserna ökar är potatisen en nyttig och prisvärd vardagshjälte som står sig bra på svenska middagstallrikar. 18 procent kommer att äta mer potatis, enligt Potatisrapporten.

–Potatis är en viktig ingrediens i vår matkultur och nästan alla svenska hushåll äter potatis för att den är näringsrik, billig och mättar bra. Potatisrapporten är en unik undersökning som genomförts sedan 2017 och visar hur attityder till råvaran förändras. Det är intressant att följa tendenserna över tid.

Spaning: 32 procent testar nya potatissorter

Ett hundratal olika potatissorter odlas från norr till söder i Sverige. King Edward är den sort som allra flest känner till, men intresset för att prova nya sorter ökar.

–32 procent uppger att de testat en ny potatissort de senaste åren. Potatisrapporten visar också att 88 procent vill få mer information om exempelvis potatissorter och recept. 49 procent söker efter information på nätet eller får tips om potatis, inspiration och recept på sociala medier. Det är positivt och spännande, tycker vi.

Spaning: 49 procents ökning av nya tillagningssätt

Kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis – oavsett om vi bor i större eller mindre kommuner och städer.

–Det är egentligen bara en sak som sticker ut. Äldre personer kokar potatis i större utsträckning än yngre, enligt Potatisrapporten. 32 procent i åldersgruppen 18-30 år väljer att koka sin potatis. Att tillaga potatis på andra sätt än att koka den har ökat med 49 procent sedan 2018. Det är en markant ökning.

Ladda ner Potatisrapporten 2023/2024 här


Årets Potatisinspiratör 2023: Zeina Mourtada med Zeinas Kitchen

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket.

Vad vore livet utan vår favoritknöl? Så mycket god mat man kan laga med potatis. Allt från soppor, biffar, sallader till krispigt ugnsbakat – orden är Zeina Mourtadas. Hon driver en av Sveriges största matbloggar, Zeinas Kitchen, där hon skriver om mat och recept från hela världen. Hon använder mycket potatis på många olika sätt, smaker från olika kulturer och med matlagningsglädje i sina recept. Zeina är en välförtjänt vinnare av Årets Potatisinspiratör 2023.

Juryns motivering:

Zeina Mourtada är en värdig mottagare av utmärkelsen – Årets Potatisinspiratör – för hennes arbete med riktiga råvaror, varav potatis är en och ingår i många av hennes recept. Hon sätter också en tydlig internationell touch på världens tredje mest odlade gröda. Zeina når verkligen ut till och inspirerar olika målgrupper genom att arbeta på flera plattformar.

Läs mer i pressmeddelandet här


Från Sverige-märket visar vägen

Från Sverige-märket gör det enkelt för dig som konsument att välja svensk potatis. Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att potatisen är odlad, skördad, packad och kontrollerad i Sverige. Helt utmärkt!


Mer information

Svensk Potatis uppdrag är att utföra kvalitetsanalyser, informera om SMAK:s kvalitetsklassificering och att höja potatisens status och värde. Helt enkelt att få fler att vilja äta mer potatis. Inne hos Svensk potatis hittar du mer information och inspiration om svensk potatis.

Potatisrapporten är en unik undersökning för Svensk Potatis. Femhundra personer mellan 18 och 70 år som är ett representativt urval av Sveriges befolkning har svarat på en webbaserad undersökning med hög kvalitet på svaren. Undersökningen genomfördes i augusti 2023.

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket. Här kan du läsa mer om årets vinnare: Zeina Mourtada med Zeinas Kitchen

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Vill du veta mer om Potatisrapporten 2023?
Kontakta AnnaKarin Hamilton, VD för Svensk Potatis
Mobil: 0705-34 90 63

[email protected]

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.