från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

OS-guld till Svenska Juniorkocklandslaget!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag hölls den slutgiltiga prisceremonin i Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i både Varmköket och Chef’s Table stod det klart att Juniorkocklandslaget tog hem guldet och därmed befäste Sveriges roll som kulinarisk toppnation. Svenska Kocklandslaget gjorde även de en fantastisk insats liksom Skåne Kulinar.
Från Sverige är en mycket stolt partner till de svenska kocklandslagen som förvandlar svenska råvaror till guld!

Svenska Juniorkocklandslaget tog hem OS-guld i Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Pressbilder: Kocklandslaget.

Från Kocklandslagets pressmeddelande. 

Efter att ha tävlat i VM i december 2022 hade Svenska Kocklandslagen drygt ett år på sig att ladda om och visa vad de går för i Culinary Olympics i Stuttgart. För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång lördagen den 3 februari då de tävlade i grenen Chef’s Table. Tidigt dagen därpå fick laget veta att de levererat på guldnivå, något som ökar chanserna betydligt för att kunna nå en topplacering i tävlingen totalt.

Måndagen den 5 februari klev laget in i köket igen där de tog sig an grenen Varmköket, även denna dag levererade laget på topp. På onsdagen 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades — Juniorkocklandslaget tog hem guldet!

— Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten Juniorkocklandslaget.


Svenska Kocklandslaget presterade på guldnivå

För Svenska Kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång, även om de i båda tävlingsgrenarna presterat på guldnivå.

— Jag är verkligen så stolt över hela laget. Vi nådde inte ända fram till en medalj vilket såklart känns surt, men alla har verkligen jobbat hårt och levererat under detta mästerskap. Sen har vi ju haft ett helt otroligt stöd både hemifrån och på plats vilket gett en sådan skjuts med energi åt oss. Det har varit en ära att representera Sverige under detta OS, säger Ida Bauhn lagkapten Kocklandslaget — den första kvinnliga lagkaptenen för kocklandslag i Sverige och i världen.

Svenska Kocklandslaget fick guldnivå för sina prestationer men poängen räckte inte till pallplats. Foto: Kocklandslaget.

Guldnivå i tävlingsgrenarna Varmköket och Chef’s Table

Båda lagen tävlade i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table skulle båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer.

Lagen har bedömts enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak. Båda lagen nådde guldnivå i båda grenarna.

— Jag är så stolt över alla, vi har verkligen två lag i toppklass som visat vad de går för. Att juniorerna lyckades med att ännu en gång ta hem ett guld i Culinary Olympics är en sådan otrolig bedrift, och de förtjänar verkligen det. Vi hade inte kunnat göra detta utan det fina stödet och nära samarbetet vi haft med våra leverantörer och sponsorer, och såklart det otroliga stöd vi fått från vänner, familj och branschkollegor. Jag är så tacksam över att få uppleva detta ihop med två fantastiska landslag, berättar Jens Ericsson, General Manager Kocklandslagen.


Placeringar Juniorkocklandslagen

1. Sverige
2. Norge
3. Danmark

Placeringar Kocklandslagen

1. Finland
2. Schweiz
3. Island

Från Sverige gratulerar våra vänner i Norge, Finland, Danmark och Island till framgångarna i Culinary Olympics 2024!

 Skåne Kulinar — stort grattis till silver!

Skåne Kulinar tog silver i kalla bordet, Culinary Art! Stort grattis till er fina placering på pallen!

Läs mer om Skåne Kulinar


Från Sverige var på plats

Från Sverige var på plats i en stor hejarklack bestående av partners, vänner och lagens familjemedlemmar för att heja fram de svenska kocklandslagen. Både Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget presterade en imponerande guldnivå i alla tävlingsgrenar. Därefter följde en poängräkning som avgör vilken plats lagen får.

— Teamet på den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är så stolta över de svenska kocklandslagens prestation som vi som partner följt hela året inför tävlingen. Lagen lyfter de svenska råvarorna — tillsammans med producenter — till guld och deras engagemang är guld värt bara det. Det var en fantastiskt spännande och positiv stämning på plats i Stuttgart! säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning.


Mer information

Om de Svenska Kocklandslagen

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget  är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen, Marie Skogström är coach för Svenska Kocklandslaget och Sebastian Pettersson är coach för Juniorkocklandslaget. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag. I Culinary World Cup i Luxemburg 2022 to Svenska Kocklandslaget silver och i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog Svenska Juniorkocklandslaget guld och Svenska Kocklandslaget silver. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening. Fler bilder!

Från Sverige samarbetar och sponsrar

Ida Bauhn, lagkapten för Svenska Kocklandslaget — Grön ärtsoppa Från Sverige

Desiree Jaks, Svenska Kocklandslaget och Årets Kock 2023 — pizza Från Sverige


Ida Bauhns Grön Ärtsoppa Från Sverige, recept.


Desirée Jaks Nyårspizza Från Sverige 2024, recept.

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.