från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu är det högsäsong för svenskt höstlamm!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Lamm har blivit en uppskattad favorit på de svenska matborden de senaste åren. Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Förutom att du får ett smakrikt, ljust och mört kött när du väljer svenskt höstlamm, får du många mervärden på köpet.

Höstlammen har betat i hagen hela sommaren

De flesta lamm i Sverige är höstlamm. De föds på våren och så fort det finns bete släpps de ut i hagmarkerna, där de betar friskt gräs hela sommaren tillsammans med fåren. Så här års, när betessäsongen är slut, är lammen runt 6 månader och det är dags för slakt. Därför hittar du gott om svenskt färskt höstlamm i butikerna just nu.

Lamm för alla tillfällen – vardag som fest

Lamm har så mycket mer att erbjuda än den traditionella lammsteken till påsk och fårfiolen till jul. Du kan välja lamm i de flesta rätter du annars använder nöt och kalv, du kan använda all världens kryddor och tillaga lammet på grillen, i grytan, i pannan och ugnen. Sedan ett par år finns många lammdelar att välja mellan – stek, sadel, bog, innerfilé, ytterfilé, lägg, bringa, racks, färs och mycket mer. Läs mer om lammdelar via länken nedan.

Lätt att lyckas med lamm

Höstlamm har en lätt och behaglig smak och en mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. Lammköttet är också lätt att lyckas med eftersom det inte är så känsligt vid tillagning. Därför blir även ett överstekt lamm saftigt, speciellt detaljer där du låter benet vara kvar. Ju yngre lammet är desto ljusare, mörare och mildare är köttet. Vill du ha ett mer smakrikt kött väljer du fetare delar eller äldre lamm och får.

Höstlamm med all världens kryddor

Lammsmaken kan varieras i det oändliga med olika kryddningar. Den klassiska franska smaksättningen med vitlök, rosmarin och andra kryddörter är alltid rätt, men lamm kan kombineras med mycket mer. Testa recept och kryddningar från hela världen – spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, persilja, oregano, olivolja, rött eller vitt vin, tomat, paprika och svamp är bara några goda smakkamrater.

Sverige har lägst antibiotikaanvändning i EU

Sverige har en lång tradition av hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska djur och bidrar till en låg förbrukning av antibiotika inom djurhållningen – den lägsta i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturligt beteende, vilket bland annat betyder att de är ute på sommarbete och får daglig tillsyn. Eftersom de betar i hagarna så länge gräset växer, ofta på marker som inte går att odla, hjälper de till att hålla landskapen öppna. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott, vilket bidrar till den biologiska mångfalden.

Svenska lammbönder ökar produktionen

Sverige är ett förhållandevis litet fårland. Det svenska lammköttet täcker idag cirka 35% av den svenska konsumtionen, men de senaste 10 åren har näringen ökat stadigt i takt med efterfrågan. Att vi får fler får i Sverige välkomnas av oss som tycker att lamm är gott och som samtidigt vet att uppskatta det svenska lammköttets mervärden.


Mer information

Nu är det högsäsong för höstlamm!

Detta betyder ursprungsmärkningen Kött från Sverige

Om lamm, lammets delar, tillagning, goda recept och mycket mer på Svenskt Kött

Tips, inspiration och Fredrik Erikssons citrondoftande lammfärsbullar

Fler härliga lammrecept på Svenskt kötts lammrecept

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.