från sverige

Tillbaka

Nu är det högsäsong för svenskt höstlamm!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Lamm har blivit en uppskattad favorit på de svenska matborden de senaste åren. Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Förutom att du får ett smakrikt, ljust och mört kött när du väljer svenskt höstlamm, får du många mervärden på köpet.

Höstlammen har betat i hagen hela sommaren

De flesta lamm i Sverige är höstlamm. De föds på våren och så fort det finns bete släpps de ut i hagmarkerna, där de betar friskt gräs hela sommaren tillsammans med fåren. Så här års, när betessäsongen är slut, är lammen runt 6 månader och det är dags för slakt. Därför hittar du gott om svenskt färskt höstlamm i butikerna just nu.

Lamm för alla tillfällen – vardag som fest

Lamm har så mycket mer att erbjuda än den traditionella lammsteken till påsk och fårfiolen till jul. Du kan välja lamm i de flesta rätter du annars använder nöt och kalv, du kan använda all världens kryddor och tillaga lammet på grillen, i grytan, i pannan och ugnen. Sedan ett par år finns många lammdelar att välja mellan – stek, sadel, bog, innerfilé, ytterfilé, lägg, bringa, racks, färs och mycket mer. Läs mer om lammdelar via länken nedan.

Lätt att lyckas med lamm

Höstlamm har en lätt och behaglig smak och en mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. Lammköttet är också lätt att lyckas med eftersom det inte är så känsligt vid tillagning. Därför blir även ett överstekt lamm saftigt, speciellt detaljer där du låter benet vara kvar. Ju yngre lammet är desto ljusare, mörare och mildare är köttet. Vill du ha ett mer smakrikt kött väljer du fetare delar eller äldre lamm och får.

Höstlamm med all världens kryddor

Lammsmaken kan varieras i det oändliga med olika kryddningar. Den klassiska franska smaksättningen med vitlök, rosmarin och andra kryddörter är alltid rätt, men lamm kan kombineras med mycket mer. Testa recept och kryddningar från hela världen – spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, persilja, oregano, olivolja, rött eller vitt vin, tomat, paprika och svamp är bara några goda smakkamrater.

Sverige har lägst antibiotikaanvändning i EU

Sverige har en lång tradition av hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska djur och bidrar till en låg förbrukning av antibiotika inom djurhållningen – den lägsta i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturligt beteende, vilket bland annat betyder att de är ute på sommarbete och får daglig tillsyn. Eftersom de betar i hagarna så länge gräset växer, ofta på marker som inte går att odla, hjälper de till att hålla landskapen öppna. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott, vilket bidrar till den biologiska mångfalden.

Svenska lammbönder ökar produktionen

Sverige är ett förhållandevis litet fårland. Det svenska lammköttet täcker idag cirka 35% av den svenska konsumtionen, men de senaste 10 åren har näringen ökat stadigt i takt med efterfrågan. Att vi får fler får i Sverige välkomnas av oss som tycker att lamm är gott och som samtidigt vet att uppskatta det svenska lammköttets mervärden.


Mer information

Nu är det högsäsong för höstlamm!

Detta betyder ursprungsmärkningen Kött från Sverige

Om lamm, lammets delar, tillagning, goda recept och mycket mer på Svenskt Kött

Tips, inspiration och Fredrik Erikssons citrondoftande lammfärsbullar

Fler härliga lammrecept på Svenskt kötts lammrecept

 

Aktuellt

Sverige använder minst antibiotika i EU även i år

Bäst i klassen igen! Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika, skriver LRF i en artikel. Receptet är enkelt: Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika.

Svenska ägg är säkra ägg – nu även certifierade

Lagom till Äggets dag lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet” som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett.

Det finns många lammdelar att välja på i butiken. Vilken är din favorit? Stek, filé, rostbiff, racks, kotletter, bog eller färs? Här kan du se de vanligaste delarna, vad de bäst används till och tillagas. Du får även länkar till recept.