från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Mycorenas Från Sverige-märkta svampprotein

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Mycorena är en foodtech startup som utvecklat det omskrivna svenska svampproteinet Promyc, en ingrediens som kan ersätta eller komplettera traditionellt växtbaserade alternativ. Läs om när Ebba Fröling, operativ chef, berättar om bakgrunden till Mycorena, hur Promyc framställs och Mycorenas samarbeten med bland annat Polarbröd och ICA. Promyc märks med Från Sverige.

Mycorena

Mycorena är en foodtech startup som utvecklat ett svenskt svampprotein, Promyc, som ursprungsmärks med Från Sverige.


Vad är bakgrunden till Mycorena?

– Mycorena grundades av Ramkumar Nair år 2017 med mål att fler skulle få ta del av möjligheten med filamentösa svampar. I slutet av 2018 fick vi får första finansiering och ett team skapades där vi vidareutvecklat vår produkt och process till vad det är idag. Vi är idag 15 anställda och håller på att bygga vår första kommersiella produktionsanläggning för svampprotein, berättar Ebba.

MycorenaMycorena grundades 2017 och har idag 15 anställda.


Hur framställs Promyc?

– Promyc framställs i en unik och egenutvecklad fermenteringsprocess. Vi använder oss av filamentösa svampar för att på enbart 24 timmar odla fram ett svampprotein som går att använda till diverse livsmedelsapplikationer. Promyc är en ingrediens rik på fibrer och protein som har en neutral smak och imponerande textur vilket gör det till en perfekt ingrediens för köttsubstitut.

Promyc framställs genom en unik och egenutvecklad fermenteringsprocess.


Hur tillagas Promyc på bästa sätt?

– Promyc är en ingrediens tänkt att ersätta eller komplettera de traditionellt växtbaserade alternativen. Vi har utvecklat Promyc på ett sådant sätt att det skall vara lätt att använda för att göra nya veganska produkter som både smakar gott och gör gott – för kroppen och planeten.


Varför ska man välja svenskodlat växtbaserat och varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– För oss är det viktigt var och hur produkten produceras. Konsumenten letar mer och mer efter hållbara alternativ, detta ser vi inte minst av det ökade intresset och efterfrågan från livsmedelsproducenterna på svenska ingredienser som är skalbara. Många skyltar med att produkten är ”Producerad i Sverige”, men allt mer kommer vi även att ställa krav på att ingredienserna också är från Sverige och inte skeppade från andra sidan av världen.


Berätta om era samarbeten!

– Vi har många roliga samarbeten, bland annat med ICA och Polarbröd. I våras hade vi en testlansering tillsammans med ICA av veganska nuggets. Produkten togs emot väldigt bra och vi fick fantastisk respons. ICA är ett av de företag som verkligen satsar på svenskt växtbaserat, framförallt genom deras nya initiativ ICA Växa. Nu ser vi på möjligheterna att expandera till fler butiker framöver och nå ut till fler konsumenter.


ICA testar Promyc, ett samarbete med Mycorena. Foto: Ica Maxi i Kungälv

– Med Polarbröd arbetar vi mer med fokus på processen och hur vi kan hjälpa de att ta tillvara på sina sidoströmmar på ett effektivt och hållbart sätt genom vår svampbaserade fermenteringsprocess. Målet med projektet är att se på möjligheten att integrera vår teknik i deras anläggning för att på så sätt tillverka en proteiningrediens gjord på sidoströmmar (restprodukter från brödtillverkningen).

Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena, håller upp ett prov av bolagets veganska protein Promyc tillverkat av restprodukter från livsmedelsindustrin.

Här kan du läsa mer om Mycorenas samarbete med ICA
Här kan du läsa mer om Mycorenas samarbete med Polarbröd


Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser väldigt ljust på framtiden och har många spännande projekt framåt och produkter som kommer att lanseras. Vi ser även fram emot att bli klara med byggnationen av vår produktionsanläggning och fortsätta att växa kraftigt.


Om Mycorena

Mycorena är en foodtech startup som tillverkar ett hållbart, veganskt och högvärdigt mykoprotein. Baserat i Göteborg tillverkar de sin produkt, Promyc, som möjliggör storskalig framställning av högkvalitativ och hållbar mat.


Mer information

Mer på Mycorenas hemsida

Här hittar du alla företag som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.