från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Midsommarmat – många fördelar med svenskproducerat

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Midsommar ett utmärkt tillfälle att njuta av svenska råvaror, livsmedel och svenskodlade blommor. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och trygg och säker mat. Titta efter Från Sverige-märkningen när du handlar till midsommar så är du samtidigt med och stöttar svenska bönder och den svenska livsmedelsindustrin. Här kan du ta del av fler fördelar med att välja svenskt till midsommarhelgen!

Svenska mervärden

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg, låg antibiotikaanvändning och trygg och säker mat. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta varor som uppfyller kriterierna: odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Idag finns det cirka 12 000 produkter som är godkända för märkningen. När du väljer dem väljer du goda, prisvärda, säkra och trygga livsmedel som är laddade med svenska mervärden – det är värt varenda krona! Här kan du ta del av fler mervärden som finns inom svensk livsmedelsproduktion.

Svenska mervärden 💛 Titta efter märket Från Sverige, Mjölk från Sverige och Kött från Sverige när du handlar till midsommarhelgen!


Från Sverige-märkta jordgubbar

Jordgubbar är det bär som svenskarna älskar allra mest! Att svenska konsumenter föredrar svenska jordgubbar beror inte minst på att de ofta smakar mer än importbären. Långa dagar och kalla nätter ger högre syra och sötma. Korta transporter gör också att svenska jordgubbarna kan skördas när frukten är mogen och har en fullt utvecklad smak.

Titta efter märket Från Sverige när du väljer jordgubbar så kan du vara säker på att jordgubbarna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Svensk färskpotatis

Färskpotatisen är en av de mest efterlängtade svenska primörerna och en självklarhet på midsommarbuffén. Om all potatis inte går åt under midsommarbuffén så fungerar kokt färskpotatis även utmärkt till kvällen eller dagen efter – blanda ihop en ljuvlig potatissallad eller lägg potatisen på grillen.

midsommarTips! Låt färskpotatisen koka med några kvistar dill för extra god smak.

Utmärkt bröd och ost

Vad är en midsommar utan gott bröd och en smakrik ost? Vi har ett brett svenskt ostsortiment där du finner alla varianter vad gäller utseende, konsistens och smak för dagens alla måltider. Visste du att det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost? Se till att välja svensk ost gjord på svensk mjölk som är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige genom att titta efter märket Från Sverige och Mjölk från Sverige.

Det finns flera varianter av bröd och knäckebröd märkt med Från Sverige. Bröd märkt med Från Sverige är bakat med svenska råvaror. 

Ägg och sill hör midsommar till

Svenska ägg är säkra ägg! I Sverige är vi stolta över den höga kvaliteten på våra ägg. Förutom att de är ett av våra mest näringsrika livsmedel, är de svenska äggen fria från salmonella och värphönsen lever under goda förhållanden.

Sill till midsommar är en klassiker som aldrig går ur tiden! Varför inte prova att lägga in sill på egen hand genom att tillsätta utmärkta svenska råvaror. Gräddfil gjord på svensk mjölk toppad med svenskodlad gräslök är ett utmärkt tillbehör.

Om du vill köpa fisk och skaldjur som fångas eller odlas i Sverige till midsommarbuffén ska du titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige. Då vet du att fisken eller skaldjuret är fiskad eller odlad i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust.

Svenska säkra ägg toppade med majonäs, färska räkor och svenskodlad dill!

Kött från Sverige visar vägen till svenskt kött och chark

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Märket Kött från Sverige innebär att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige . Det är också förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Titta efter märket Kött från Sverige när du köper kött till grillen och charkuterier till buffén till midsommar.

De svenska charkuterierna har en starkt frammarsch och har har du ännu inte hittat dina svenska favoriter är det dags att börja provsmaka. 

Grönt på midsommarbuffén

Grönsaker sätter inte bara färg på maten, de är goda och nyttiga också. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas. Dessutom har vi i Sverige stränga regler kring växtskyddsmedel och vad vi får göra med våra grönsaker i själva hanteringen av dem. Under sommarmånaderna är utbudet på svenska grönsaker, frukter och bär stort. I vår säsongsguide kan du se vad som är i säsong månad för månad.

Grönsaker kan varieras i det oändliga och är lika goda naturella som tillagade efter recept från hela världen. Grilla, gör en sallad, ugnsrosta, lägg in eller ät som de är.

Baka med svenska råvaror

Passa på att baka något riktigt smaskigt av finfina svenska ingredienser. Vad sägs till exempel om att baka en egen god midsommartårta toppad med svenska jordgubbar? Du kan hitta Från Sverige-märkt socker, sirap, mjöl, grädde, smör och andra mejeriprodukter till bakningen.

Här hittar du recept på Nazuk Turdievas recept på knäckig paj med jordgubbspannacotta på svenska jordgubbar. I köket har hon med sig 10-åriga Signe.

Bind din egen midsommarkrans

Att binda en blomsterkrans till håret hör midsommar till. Inne hos Blomsterlandet kan du se hur du gör. Tänk på att välja svenskodlade blommor till kransen, stången och bordsdukningen, om du köper dem istället för att plocka dem själv, så är du med och stöttar svenska odlare och deras hantverk. Passa även på att skicka en blomsterhälsning till nära och kära du inte kan träffa över midsommar.

Grilla svenskt!

Är du en av alla de som föredrar att runda av midsommar med en grillmiddag? Oavsett om du grillar kött, kyckling, grillost, korv, grönsaker, fisk, skaldjur eller växtbaserat så tipsar vi om att hålla utkik efter Från Sverige-märkningen. Då kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du ta del av 5 fördelar med att grilla svenskt!


Vi på Svenskmärkning önskar er alla en glad midsommar!

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.