från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 fördelar med att grilla svenskt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att det vi lägger på grillen är svenskt, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Oavsett om du grillar kött, kyckling, grillost, korv, grönsaker, fisk, skaldjur eller växtbaserat så tipsar vi om att hålla utkik efter Från Sverige-märkningen. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Visst känns det bra att veta var maten på grillen kommer ifrån? Håll utkik efter Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige när du handlar. Då kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


5 fördelar med att välja svenskt

1. God omsorg om djuren

När du väljer svenskt kött, korv och andra charkuterier får du kött från hållbar produktion, med hög kvalitet och god smak. Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.

  • Välj svenskt kött när du köper kött och charkuterier, titta efter märket Kött från Sverige.
  • Köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Hela djuret behöver användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Här kan du lära dig mer om olika detaljer.
  • Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det är tryggt att veta.

2. Korta transporter

Grönsaker sätter inte bara färg på maten, de är goda och nyttiga också. De flesta grönsaker och rotfrukter går utmärkt att grilla – svamp, lök, majs, morötter och tomat för att bara nämna några. En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas.

  • Ta hjälp av vår säsongsguide för att få koll på vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Nyskördade är grönsakerna, frukten och bären som allra godast och smakrikast, de har sluppit långa transporter och istället fått mogna längre på sin planta.

Här kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong under maj månad!

3. Arbetstillfällen i Sverige

Uppfödning, odling, förädling, och förpackning skapar jobb i hela Sverige och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen. Genom att välja svenskproducerade varor vet du att produktionen har skett under goda arbetsförhållanden som lever upp till svensk lagstiftning.

4. Trygg och säker mat

Vi har en mycket hög livsmedelssäkerhet i Sverige.  Du ska kunna känna dig trygg att maten är säker när du handlar till dig själv, dina vänner och din familj. Vi har bra förutsättningar för odling och uppfödning, bra arbetsförhållanden, korta transporter, strikta odlingsregler och världens mest omfattande djurskyddslagstiftningen med låg antibiotikaanvändning.

Med svenska råvaror kan du laga all världens mat. Titta efter märket!

5. Ökar Sveriges försörjningsförmåga

Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas dessutom vår inhemska produktion av livsmedel. Du kan bidra till att säkra vår svenska livsmedelsförsörjning genom att välja svenska råvaror och livsmedel när du grillar, till vardags och till fest. I den här artikeln har vi listat 5 tips som kan inspirera dig till att göra medvetna val. Här hittar du tipsen!

Svensk marknadsandel 2020 *Siffran avser 2019 Källa: Jordbruksverket 


Skillnaden mellan direkt grillning och indirekt grillning

Direkt grillning

Direkt grillning innebär att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför värmekällan. Direkt grillning passar för råvaror som inte har så lång tillagningstid som exempelvis korv, hamburgare, lök etc.

Indirekt grillning

Vid indirekt grillning placeras istället råvarorna på sidan av värmen. Indirekt grillning passar istället för råvaror med längre tillagningstid som exempelvis revbensspjäll, hel kyckling och rotfrukter.

att grilla svenskt


Att välja svenska livsmedel toppar vid matinköp

Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man väljer varor medan den största anledningen till att välja svenskt är viljan att gynna de svenska bönderna.

ännedomen för märket ökar och bland de under 34 år känner hela 97 procent till något av Från Sverige-märkena — en siffra som sticker ut! Detta och mycket mer visar Demoskops attitydundersökning som genomfördes på uppdrag av Svenskmärkning. Här kan du läsa mer och ta del av undersökningen.


Mer information

Grilltipsen för dig som vill grilla svenskt

Fler argument till att välja svenskt

Säkra maten – 5 tips!

Upptäck nya detaljer när du väljer kött

Därför ska du välja Från Sverige-märkt grillost

Se mängder av inspiration och tips gällande både styckning och tillagning samt goda kryddningar och smarriga marinader inne på svensktkott.se/grillasvenskt

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.

Ostrapporten: Vi äter mindre svensk ost än vi tror

Hur många i Sverige äter ost och vad är värsta ostmardrömmen? I Ostrapporten 2022 får du veta mer om ostpreferenser och attityder till ost. Och hur viktigt är det att osten är svensk?