från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Knäckig paj med jordgubbspannacotta – recept av Nazuk

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva, Sveriges mästerkock 2023. I samarbetet tar Nazuk fram enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans. Inför midsommar delar Nazuk med sig av sitt recept på knäckig paj med jordgubbspannacotta på svenska jordgubbar. I köket har hon med sig 10-åriga Signe. Här kan du ta del av receptet!

Nazuk tipsar:

– Om du ska laga receptet med ett läskunnigt barn kan du med fördel låta de läsa hela receptet innan ni börjar med tillagningen, på så sätt får de öva sin läskunnighet och ni får en bra överblick på vad ni ska göra och hur ni ska lägga upp och fördela arbetet. Om barnet inte är läskunnigt kan du gå igenom steg för steg för barnet innan ni börjar tillagningen.

Knäckig paj med jordgubbspannacotta

Du behöver:

Pajdeg

1,5 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
3 msk brun farin strö
3 msk strösocker
0,5 tsk bakpulver

Jordgubbspannacotta

250 g svenska jordgubbar
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
50 g vit choklad
1 dl grekisk yoghurt
3 st gelatinblad
zest från 1 lime

Dekorering

ca 200 g svenska jordgubbar
1/2 dl strösocker
saft från 1/5 lime
1 msk socker
mynta

Gör så här:

Pajdeg

1. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i valfri springform/tartlettform. Ett tips är att trycka till pajskalet med exempelvis ett decilitermått så pajskalet lägger jämt över hela formen.

2. Lägg in pajskalen i frysen. Genom att lägga in pajskalen i frysen innan de gräddas blir de extra krispiga.

3. Grädda pajskalen i ugnen i 20 minuter.

4. Ställ in pajskalen i frysen och låt stå medan du förbereder jordgubbspannacottan.

Jordgubbspannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Dela jordgubbarna i mindre bitar och hacka upp den vita chokladen. Koka upp jordgubbarna och den vita chokladen tillsammans med vispgrädde, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme.

3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen, rör om tills gelatinbladen har lösts upp. Tillsätt den grekiska yoghurten och zesten från limen och rör om.

4. Ta ut pajskalen ur frysen och fyll pajskalen med pannacotta ”smeten” ända upp till kanten.

Tips! Om det blir kvar pannacotta kan man fylla i mindre glas och äta som en vanlig pannacotta när den stelnat.

5. Ställ i kylen i minst 2–3 timmar eller tills pannacottan har stelnat.

Dekorering

1. Dela jordgubbarna och blanda med limejuice och strösocker.

2. Dekorera pajerna med jordgubbarna och toppa med mynta.


Fler recept av Nazuk Turdieva

Nazuk och Milla lagar mat – potatisbullar i våffeljärn

Två varianter på potatisbullar som enkelt görs i våffeljärn. Här kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Nazuk och hennes systerdotter Milla lagade rätten.


Mer information

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva

Det här betyder Från Sverige-märket

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.