från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nazuk och Milla lagar mat – potatisbullar i våffeljärn

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva, Sveriges mästerkock 2023. I samarbetet tar Nazuk fram enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans. Först ut är två varianter på potatisbullar som enkelt görs i våffeljärn. Här kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Nazuk och hennes systerdotter Milla lagade rätten.

Potatisbullar i våffeljärn med morötter

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl rivna morötter
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Potatisbullar i våffeljärn med rökt skinka

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl strimlad rökt skinka
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Koka potatisen och riv ner potatisen med hjälp av ett rivjärn.

2. Riv ner morötterna/strimla skinkan (det går även bra att använda färdigstrimlad skinka).

Beroende på barnets förmåga kan det underlätta att måtta upp alla ingredienser i förväg och involvera barnet först i steg 3. Annars kan barnet vara med och förbereda och måtta upp alla ingredienserna (steg 1 och 2).

3. Blanda samman den kokta och rivna potatisen tillsammans med de rivna morötterna/den strimlade skinkan och resterande ingredienser i en bunke.

4. Grädda potatisbullarna i våffeljärn tills dem får en fin gyllene färg, använd ca 2 msk av smeten per våffla. Det går också utmärkt att steka potatisbullarna i stekpanna på medelvärme i lite smör/olja tills bullarna är gyllene.

5. Servera med dipp (se recept nedan) eller valfria tillbehör.

Dipp

Du behöver:

2 dl crème fraiche
2 msk ketchup
1 riven/pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna med en liten visp eller gaffel och servera!


Mer information

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva

Det här betyder Från Sverige-märket

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.