från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nazuk och Milla lagar mat – potatisbullar i våffeljärn

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva, Sveriges mästerkock 2023. I samarbetet tar Nazuk fram enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans. Först ut är två varianter på potatisbullar som enkelt görs i våffeljärn. Här kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Nazuk och hennes systerdotter Milla lagade rätten.

Potatisbullar i våffeljärn med morötter

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl rivna morötter
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Potatisbullar i våffeljärn med rökt skinka

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl strimlad rökt skinka
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Koka potatisen och riv ner potatisen med hjälp av ett rivjärn.

2. Riv ner morötterna/strimla skinkan (det går även bra att använda färdigstrimlad skinka).

Beroende på barnets förmåga kan det underlätta att måtta upp alla ingredienser i förväg och involvera barnet först i steg 3. Annars kan barnet vara med och förbereda och måtta upp alla ingredienserna (steg 1 och 2).

3. Blanda samman den kokta och rivna potatisen tillsammans med de rivna morötterna/den strimlade skinkan och resterande ingredienser i en bunke.

4. Grädda potatisbullarna i våffeljärn tills dem får en fin gyllene färg, använd ca 2 msk av smeten per våffla. Det går också utmärkt att steka potatisbullarna i stekpanna på medelvärme i lite smör/olja tills bullarna är gyllene.

5. Servera med dipp (se recept nedan) eller valfria tillbehör.

Dipp

Du behöver:

2 dl crème fraiche
2 msk ketchup
1 riven/pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna med en liten visp eller gaffel och servera!


Mer information

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva

Det här betyder Från Sverige-märket

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.