Nazuk och Milla lagar mat – potatisbullar i våffeljärn
Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva, Sveriges mästerkock 2023. I samarbetet tar Nazuk fram enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans. Först ut är två varianter på potatisbullar som enkelt görs i våffeljärn. Här kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Nazuk och hennes systerdotter Milla lagade rätten.
Potatisbullar i våffeljärn med morötter
Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar
Du behöver:
500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl rivna morötter
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak
Potatisbullar i våffeljärn med rökt skinka
Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar
Du behöver:
500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl strimlad rökt skinka
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Koka potatisen och riv ner potatisen med hjälp av ett rivjärn.
2. Riv ner morötterna/strimla skinkan (det går även bra att använda färdigstrimlad skinka).
Beroende på barnets förmåga kan det underlätta att måtta upp alla ingredienser i förväg och involvera barnet först i steg 3. Annars kan barnet vara med och förbereda och måtta upp alla ingredienserna (steg 1 och 2).
3. Blanda samman den kokta och rivna potatisen tillsammans med de rivna morötterna/den strimlade skinkan och resterande ingredienser i en bunke.
4. Grädda potatisbullarna i våffeljärn tills dem får en fin gyllene färg, använd ca 2 msk av smeten per våffla. Det går också utmärkt att steka potatisbullarna i stekpanna på medelvärme i lite smör/olja tills bullarna är gyllene.
5. Servera med dipp (se recept nedan) eller valfria tillbehör.
Dipp
Du behöver:
2 dl crème fraiche
2 msk ketchup
1 riven/pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna med en liten visp eller gaffel och servera!
Mer information
Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva
Det här betyder Från Sverige-märket