från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nazuk och Milla lagar mat – potatisbullar i våffeljärn

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva, Sveriges mästerkock 2023. I samarbetet tar Nazuk fram enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans. Först ut är två varianter på potatisbullar som enkelt görs i våffeljärn. Här kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Nazuk och hennes systerdotter Milla lagade rätten.

Potatisbullar i våffeljärn med morötter

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl rivna morötter
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Potatisbullar i våffeljärn med rökt skinka

Ingredienser för ca 4 våfflor eller 8 bullar

Du behöver:

500 g mjölig potatis, kokt och riven
2 dl strimlad rökt skinka
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g smält smör
salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Koka potatisen och riv ner potatisen med hjälp av ett rivjärn.

2. Riv ner morötterna/strimla skinkan (det går även bra att använda färdigstrimlad skinka).

Beroende på barnets förmåga kan det underlätta att måtta upp alla ingredienser i förväg och involvera barnet först i steg 3. Annars kan barnet vara med och förbereda och måtta upp alla ingredienserna (steg 1 och 2).

3. Blanda samman den kokta och rivna potatisen tillsammans med de rivna morötterna/den strimlade skinkan och resterande ingredienser i en bunke.

4. Grädda potatisbullarna i våffeljärn tills dem får en fin gyllene färg, använd ca 2 msk av smeten per våffla. Det går också utmärkt att steka potatisbullarna i stekpanna på medelvärme i lite smör/olja tills bullarna är gyllene.

5. Servera med dipp (se recept nedan) eller valfria tillbehör.

Dipp

Du behöver:

2 dl crème fraiche
2 msk ketchup
1 riven/pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienserna med en liten visp eller gaffel och servera!


Mer information

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva

Det här betyder Från Sverige-märket

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”