från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Många fördelar med att välja svenskodlade tulpaner

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I Sverige älskar vi tulpaner, som nyskördade, färgsprakande och krispiga vittnar om att våren kommer och att ljusare tider är på väg. På söndag den 15 januari firar vi Tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för tulpaner äntligen är i full gång. Här kan du läsa mer om fördelarna med att välja svenskodlade tulpaner och få tips om hur du får dina tulpaner att hålla längre!

tulpanens dag

8 av 10 tulpaner är odlade i Sverige

Visste du att de allra flesta tulpaner som du hittar i butiken är odlade i Sverige? Det drivs upp tulpaner av ett dussin tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet. Det odlas så mycket som över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år och det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som kan kombineras i det oändliga.

Visste du att… 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige är odlade i Sverige.

Svenska tulpaner är klimatsmarta

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar.

Många handelsträdgårdar i Sverige är familjeföretag där flera generationer arbetat och arbetar tillsammans. Ofta kan du se på förpackningen vilken handelsträdgård tulpanerna kommer från.

Tulpaner packas för fullt hos handelsträdgårdar runt om i hela Sverige inför Tulpanens dag den 15 januari.


5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt.

Här kan du ta del av fem enkla och praktiska knep på hur du lyckas.


Titta efter Från Sverige-märket när du köper tulpaner

Tulpaner som kommer från svenska odlare känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige och du hittar dem i livsmedelsaffärerna, i blomsterhandeln, handelsträdgårdarna och andra ställen där du köper tulpaner. När du köper en bukett tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är hanterade, drivna, skördade, paketerade och kontrollerade av odlare i Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.


Fira Tulpanens dag den 15 januari

På söndag den 15 januari firar vi tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för tulpaner äntligen är i full gång. Från Sverige är med i Blomsterfrämjandets kampanj du kan se på stan och i medierna.

svenskodlade tulpanerVill du få inspiration och veta mer om tulpaner kan du läsa mer på Blomsterfrämjandets hemsida.


Mer information

5 enkla knep: Så får du tulpanerna att hålla längre
Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet
Här ser du alla plantskolor och handelsträdgårdar som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!