från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 enkla steg – så komponerar du en matig sallad

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sallad som huvudrätt fungerar utmärkt om du gör salladen matig genom att addera mättande råvaror. Välj svenska råvaror i säsong som sluppit långa transporter och istället kommer från svenska bönder och odlare. Glöm inte att titta efter vad du redan har hemma så minskar du på svinnet!

matig sallad

1. Matig bas

Börja med att bestämma vad som ska vara grunden i din sallad. Vad vore en sallad utan sallat? När det kommer till sallat finns det många olika varianter. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat och bladsallat som du kan blanda efter smak. Du kan även välja någon kålsort eller rotfrukt som bas.

Du kan även addera exempelvis mathavre, havreris, potatis eller pasta för att få salladen ännu matigare.

2. Addera protein

Livsmedel från djurriket som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter är livsmedel med bra proteinkvalitet (Livsmedelsverket). I en vara som är märkt med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige är mjölk, kött, ägg, fågel, fisk och skaldjur alltid utan undantag 100% svenskt.

Biff, kyckling, räkor, skinka och rostbiff gör sig utmärkt i en sallad. Du kan även addera stekost gjord på svensk mjölk, svenska säkra ägg eller göra en egen hummus eller falafel på svenska baljväxter.

3. Frukt och grönt

Variera salladen genom att addera svenska grönsaker, frukter och bär i säsong. Genom att välja svenska råvaror i säsong så vet du att de har sluppit långa transporter och du får dem ofta till ett extra bra pris. Ha i dem råa eller ugnsrostade, picklade, kokta för att få olika texturer.

I vår säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. På sidan Beställ & ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiderna för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.

4. Smaksättning

En god dressing eller vinägrett gjord på svensk kallpressad rapsolja lyfter smakerna i salladen. Ett tips är att blanda sallad och dressing precis innan servering, eftersom att de krispiga bladen annars slokar lätt. Föredrar du en krämigare sås kan du köpa färdig eller enkelt göra egen med creme fraiche eller yoghurt som bas.

5. Topping

Skapa textur i salladen genom att toppa salladen med något krispigt. Kanske har du en bit bröd hemma som du kan göra krutonger av, eller en ostskalk som du kan riva över. Du kan också köra på baconströssel, torkade bär, groddar och skott eller varför inte pickla senapsfrön?


Skillanden mellan sallat och sallad

Sallat är själva bladgrönsaken. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat, bladsallat…

Sallad är namnet på själva maträtten där sallat ofta blandas med andra råvaror.


Mer information

Inspiration med Från Sverige i samarbete med TSC Lidingöloppet

Från Sverige är stolt sponsor till världens största terränglopp TCS Lidingöloppet. Under samarbetet delar med oss av inspiration och information om fördelarna med att välja svenska råvaror och livsmedel.

Det här händer under TSC Lidingöloppsveckan 2021

TSC Lidingöloppets hemsida

Relaterade inlägg

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.

Grillguide – 5 saker att tänka på när du ska grilla

Äntligen är det grillsäsong! Men hur kan man vara säker på att det är svenskt kött, hur maxar man sin grilltallrik och vad är egentligen skillnaden på direkt och indirekt grillning? I vår grillguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på när du ska grilla!

färskpotatispremiär

Färskpotatispremiär på Bjäre

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl.