från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 enkla steg – så komponerar du en matig sallad

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sallad som huvudrätt fungerar utmärkt om du gör salladen matig genom att addera mättande råvaror. Välj svenska råvaror i säsong som sluppit långa transporter och istället kommer från svenska bönder och odlare. Glöm inte att titta efter vad du redan har hemma så minskar du på svinnet!

matig sallad

1. Matig bas

Börja med att bestämma vad som ska vara grunden i din sallad. Vad vore en sallad utan sallat? När det kommer till sallat finns det många olika varianter. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat och bladsallat som du kan blanda efter smak. Du kan även välja någon kålsort eller rotfrukt som bas.

Du kan även addera exempelvis mathavre, havreris, potatis eller pasta för att få salladen ännu matigare.

2. Addera protein

Livsmedel från djurriket som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter är livsmedel med bra proteinkvalitet (Livsmedelsverket). I en vara som är märkt med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige är mjölk, kött, ägg, fågel, fisk och skaldjur alltid utan undantag 100% svenskt.

Biff, kyckling, räkor, skinka och rostbiff gör sig utmärkt i en sallad. Du kan även addera stekost gjord på svensk mjölk, svenska säkra ägg eller göra en egen hummus eller falafel på svenska baljväxter.

3. Frukt och grönt

Variera salladen genom att addera svenska grönsaker, frukter och bär i säsong. Genom att välja svenska råvaror i säsong så vet du att de har sluppit långa transporter och du får dem ofta till ett extra bra pris. Ha i dem råa eller ugnsrostade, picklade, kokta för att få olika texturer.

I vår säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. På sidan Beställ & ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiderna för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.

4. Smaksättning

En god dressing eller vinägrett gjord på svensk kallpressad rapsolja lyfter smakerna i salladen. Ett tips är att blanda sallad och dressing precis innan servering, eftersom att de krispiga bladen annars slokar lätt. Föredrar du en krämigare sås kan du köpa färdig eller enkelt göra egen med creme fraiche eller yoghurt som bas.

5. Topping

Skapa textur i salladen genom att toppa salladen med något krispigt. Kanske har du en bit bröd hemma som du kan göra krutonger av, eller en ostskalk som du kan riva över. Du kan också köra på baconströssel, torkade bär, groddar och skott eller varför inte pickla senapsfrön?


Skillanden mellan sallat och sallad

Sallat är själva bladgrönsaken. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat, bladsallat…

Sallad är namnet på själva maträtten där sallat ofta blandas med andra råvaror.


Mer information

Inspiration med Från Sverige i samarbete med TSC Lidingöloppet

Från Sverige är stolt sponsor till världens största terränglopp TCS Lidingöloppet. Under samarbetet delar med oss av inspiration och information om fördelarna med att välja svenska råvaror och livsmedel.

Det här händer under TSC Lidingöloppsveckan 2021

TSC Lidingöloppets hemsida

Relaterade inlägg

Stolt sponsor till Livsmedelsdagarna 2021

Livsmedelsdagarna 2021 har tema är ”Rebuild Better – för en hållbar framtid” och konferensen planeras hållas i Tylösand den 20-22 oktober. Från Sverige är stolt huvudsponsor.

Ekologisk svensk grillost

Svensk och ekologisk grillost från Falköpings Mejeri

Nu är den äntligen här! En svensk ekologisk grillost från Falköpings Mejeri, tillverkad av 100% svensk komjölk. Grillosten är märkt med Från Sverige och KRAV.

att grilla svenskt

5 goda skäl att grilla svenskt

Äntligen är det vår och grillsäsong är här! Visst känns det bra att veta var maten på grillen kommer ifrån? Vi har listat 5 goda skäl att grilla svenskt.