från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Jordärtskockssoppa & grillat ostbröd – Louise Johansson

Publicerad Aktuellt Konsument Recept

Kan du äta riktigt gott med svenska råvaror i januari, som räknas som årets fattigaste månad? Ja det kan du! Louise Johansson förespråkar svenskt, närproducerat och råvaror i säsong så mycket som möjligt och här delar hon med sig av bästa tipsen kring maten dagarna innan lön. Prova hennes recept på jordärtskockssoppa med grillade mackor med smält ost och grönkålspesto. Perfekt att hälla soppan i en termos och ta med ut på utflykt!

Berätta om dig själv!

– Jag är snart 36 år, bor i Göteborg och är mamma till Ludvig 6 år. Jag har precis börjat mitt nya jobb på Compass group med Kriseter Dahl och hans team i spetsen. Jag kommer arbeta som Concept & Development Manager. Jag ska arbeta med hållbarhet med fokus på mat, menyer, strategier och koncept. Jag ser fram emot att få vara med och påverka! Jag driver också mitt egna företag Taste by Louise där jag gästkockar, matsstylar, tar fram recept och i stort sett arbetar kreativt med mat.

Berätta om soppan!

– Jordärtskockssoppa är den godaste soppan tycker jag. Dessutom billig vilket passar plånboken nu i januari. Här smaksätter jag den med citron och toppar med krispig salvia. Galet gott. Vi umgås mycket ute nu så ett tips är att hälla soppan i en termos och ta med ut på utflykten.

Vad betyder svenska råvaror för dig?

– Svenska råvaror betyder ALLT! Jag är väldigt noggrann i mina val av råvaror när jag lagar mat. Jag förespråkar svenskt, närproducerat och råvaror i säsong så mycket som möjligt. Jag tycker det är särskilt viktigt att jag som kock också tar ansvar för den mat jag lagar gentemot gästen. Den ska så klart smaka gott men också inkludera hållbarhet, vara bra för klimatet och planeten liksom näringsrik.

Vilken är din favoritråvara?

– Min matlagning grundar sig i det vegetariska köket men också med inslag från fisk och skaldjur. Vad gäller grönsaker så är just jordärtskocka en favorit. Den är ju galet god eftersom den har en sötaktig nötig smak. Passar perfekt i soppor, puréer, koka och sedan fritera, rå – name it!

Bästa tipset kring maten dagarna innan lön?

– Gör en plan för veckans måltider. Passa på att tömma frysen och rensa skafferiet, där brukar det finnas en hel del att ta vara på. Gör gärna storkok på rätter som soppor, lasagne, vegetariska grytor, gratäng eller köttfärssås. Frys in och plocka fram. Satsa på rotfrukter och potatis! Ofta skalar vi rotfrukter, skippa det och du får mer mat för pengarna. Dessutom sitter mycket näring i skalet. Se det som en utmaning att inte slänga någon mat, skapa nya rätter av matrester. Smaka på mat och produkter som håller på att gå ur datum, lita på dina smaklökar!


Jordärtskockssoppa med grillat ostbröd

4 portioner
40 minuter

1 citron
1 kg jordärtskockor
2 schalottenlökar
1/2 kruka salvia
2 msk neutral rapsolja
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt

Grillat ostbröd

200 g grönkål
1/2 kruka salvia
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
125 g vällagrad svensk ost
1 dl rostade frön
8 skivor surdegsbröd

Grillat ostbröd: Plocka grönkålsbladen från stjälkarna. Hacka stjälkarna. Mixa grönkålsblad, stjälkar, salviablad, vitlök, olivolja och salt till en pesto. Skär osten i skivor. Bred ut ett jämt lager grönkålspesto på 4 brödskivor och lägg på osten. Lägg på ett bröd till och grilla i panna eller på ett grillgaller över öppen eld.

Riv skalet och pressa saften av citronen.

Skiva två jordärtskockor med skalet kvar på mandolin och lägg i kallt vatten.

Skala och skär resterande jordärtskockor i bitar om 2 centimer och lägg i kallt vatten så det precis täcker. Tillsätt hälften av citronsaften så skockorna inte oxiderar.

Skala och hacka löken.

Plocka kvistar på salvian och stek krispiga i olja i en stor kastrull i 1 minut. Ta upp dem och lägg på hushållspapper och salta.

Fräs löken glansig i oljan i 2 minuter.

Häll av jordärtskockorna och tillsätt i kastrullen. Fräs ytterligare 2 minuter.

Häll i vatten, buljongtärningar och grädde och koka i cirka 12 minuter tills jordärtskockorna är helt mjuka.

Mixa till en slät soppa och smaksätt med citronskal, citronsaft och salt.

Servera soppan med rå jordärtskocka, salvian, rostade frön och ostbröden.

Louise tipsar

– Något krispigt på toppen är alltid gott. Här har jag använt solros-, pumpa- och chiafrön. Men ta vad du har hemma! Jag skalar aldrig rotfrukter, utan tvättar bara. På så vis blir det mindre matsvinn, användning av hela råvaran och mer för pengarna.


Mer information

Se fler recept med utmärkta svenska råvaror på receptsidan

Från Sverige är stolt sponsor till Årets Kock där Louise tog hem tredjeplatsen 2021

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!