från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Jessie Sommarströms pizzor på svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Film Företag Konsument

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022 och när vi bad om hennes bästa pizzarecept Från Sverige valde hon att toppa med färska, prisvärda svenska råvaror som finns i butikerna året runt. Hon valde också ett kvalitativt mjöl på kulturspannmål till degen, eftersom den är basen för pizzan och en billig råvara som gör skillnad. Till det serverar hon en klassisk pizzasallad på svensk kål, där kan man välja kål efter smak och tycke. Här är filmen och recepten för nyårets pizzor Från Sverige!Grattis till vinsten i Årets Kock 2022 — hur ser du på ditt år?

— Det ser jag mycket fram emot! Nu när jag landat lite tänker jag på hur jag ska förvalta det på bästa sätt och förmedla min värdegrund kring hållbarhet. Det är en ynnest att vinna Årets Kock med tanke på allt spännande som händer under 2023 och de sammanhang jag får delta i. Årets Kock har 40-års-jubileum, Stockholm är gastronomisk huvudstad i Europa bland mycket annat. Jag tror det kommer bli ett händelserikt år för mig.

Hur valde du råvarorna till nyårspizzorna Från Sverige?

— Jag valde färska svenska råvaror som finns att tillgå i butikerna året runt. Det är prisvärda råvaror jag tycker om att jobba med, som potatis, gulbetor, champinjoner, purjolök, persilja och lagrad svensk hårdost. Jag gjorde två vita pizzor med crème fraiche och valde ett kvalitativt mjöl på kulturspannmål till degen, eftersom den är basen för pizzan och en billig råvara där de flesta har råd att prioritera kvalitet.

Till det gjorde du en pizzasallad, vad har du i den?

— Jag valde att göra en klassisk pizzasallad och utgår från kål som är svensk superfood, där kan man välja kål efter smak och tycke och det som finns att tillgå. Jag tycker det är härligt att variera sig det kan vara supergott att använda grönkål också. Jag blandar jag den med en god svensk äppelcidervinäger, salt och rapsolja. Enkelt och gott.

Du jobbar gärna med svenska råvaror?

— Jag tycker att det är viktigt att välja svenskt när det kommer till råvaror som vi kan producera här på ett hållbart vis. Det är strikt reglerat vad vi får och inte får göra när vi odlar och vi ligger i framkant både när det gäller antibiotikaanvändning och djurhållning även om det finns mycket kvar att göra även här. Jag tycker att vi måste stötta bönderna och producenterna och bli ännu bättre på att producera våra baslivsmedel själva och det gör vi genom att välja så lokalt som möjligt när vi har möjlighet framför billig import. Vi har väldigt fina och goda råvaror i Sverige. Vi har också förutsättningar för att producera så mycket mer här även om vi inte kan odla allt. Men vi behöver inte heller ha allt hela tiden, det är härligt med säsong för då får man längta också.

När du är ledig, hur lagar du mat då?

— Det är viktigt för mig att mina barn äter ordentligt, de är ganska kräsna så det blir ofta det de tycker om. Ett mätt barn som fått i sig tillräckligt med näring är ofta ett harmoniskt Ibland tar jag till snabba lösningar och ibland har man mer tid och kan preppa matlådor till barnvakterna. Jag jobbar mycket så vardagarna är stressiga men på helgerna är det mysigt att lägga mer tid på matlagningen. På vardagar lagar jag mest vegetariskt, det mår jag bra av. Vi äter mycket baljväxter hemma, det är billigt, gott och näringsrikt. Jag tycker att kött är jättegott, men då unnar jag mig kött av god kvalitet. För mig är det viktigt att djuren har mått bra och jag väljer gärna naturbeteskött för då vet jag att dessa djur även bidragit till ekosystemtjänster som att upprätthålla svenska ängsmarker.


Jessie Sommarströms pizzor på svenska råvaror – recept

Svensk vinterpizza
med prästost, potatis, purjolök och lufttorkad skinka av svensk rapsgris

Svamppizza från Sverige
med prästost, champinjoner och nyhyvlad gotlandstryffel

Pizzasallad
på svenskodlad kål

Här hittar du recepten


Om Jessie Sommaström, Årets Kock 2022

Jessie Sommarström vann och innehar titeln Årets Kock 2022 och bor utanför Stockholm. Hon har varit kreativ ledare på Urban Deli, som är en kombination av restaurang, saluhall och butik i Stockholm men ha nu slutat som kreativ ledare och kommer driva utveckling och innovation på Urban Deli. Under 2022 jobbade Jessie på Torsåker Gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat. Jessie driver även private dining-företag tillsammans med sin man Gordon Grimlund. Många av oss såg Jessie ta silver i tv-programmet Kockarnas Kamp 2021.


Mer information

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock

Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Därför ska du välja svensk ost på pizzan

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.