från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gudruns nötlever höjer järnhalten i skolmaten

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Familjeföretaget Gudruns jobbar endast med råvaror från svenska bönder och har på förfrågan från Södertälje kommun tagit fram produkten mald nötlever för att höja järnhalten i skolmaten. Vi frågade Anna Lindberg, försäljningschef på Gudruns Foodservice, om samarbetet kring den nya produkten och varför de märker med Kött från Sverige.

Berätta kort om Gudruns.

— Gudruns är familjeföretaget som tar ansvar hela vägen – från Hage till Mage. De är ett av få helsvenskägda kött- och charkföretag med eget slakteri. Det innebär att Gudruns har hela förädlingskedjan i egen regi och kan på så sätt leverera direkt från våra svenska bönder utan mellanhänder, säger Anna Lindberg, försäljningschef på Gudruns Foodservice.

Vad ville Södertälje kommun med den malda nötlevern?

— Vi fick en förfrågan från Anna Svartsjö, Södertälje kommun som var i behov av att köpa mald nötlever. Hon sa att hel kalvlever är en produkt som är svårhanterlig för våra kök eftersom den är stor och den behöver malas ner för att ”gömma” den i exempelvis pannbiffar och grislever är inte ett alternativ då andelen specialkost ökar. Så vi fick frågan om att ta fram en 100% mald nötlever.

Varför behövs nötlevern i skolmaten?

— Idag får barnen inte i sig dagsintaget av järn då inälvsmat inte äts lika mycket som förr, så vi tog fram den malda nötlevern och paketerade i rullar för att de ska vara lätta att blanda ner i andra färsrätter, såsom kycklingfärs, nötfärs eller varför inte i viltfärs.
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagsintag för barn mellan 10 – 17 år på ca 11 mg järn.

Berätta om samarbetet med kommuner och skolkockar.

— I och med att vi fick frågan så tog vi fram prover i omgångar och skickade till Södertälje kommun, men även till andra kommuner för att få in feedback på hur mycket lever man behöver ha i vid olika färsblandningar och hur smaken blir om leversmaken slår igenom.
Vi har även fått olika recept tillbaka på olika maträtter. Skolkockarna ute i köken idag är sanna kreatörer. Ett exempel är köttfärslimpa med grekiska smaker.

Hur är responsen från de kommuner som testat?

— Vi har kontaktat kommuner och i dessa tider haft ett digitalt möte där vi har presenterat den malda nötlevern och sedan skickat ut ett prov. Det har varit en större aha-upplevelse än vad vi hade trott och många ger positiv respons tillbaka.

Var kan man beställa produkten idag?

— Den finns upplagd hos Martin&Servera och Menigo. Men vill fler grossister ta in den så är de välkomna att höra av sig.

Varför är det viktigt att köpa svenskt?

— Svenska bönder är otroligt duktiga på att förvalta det cirkulära system som jordbruk är. Kort och gott skulle vi kunna säga att de svenska bönderna är i framkant i en rad områden som till exempel; starkt djurskydd, låg användning av antibiotika, lägre klimatpåverkan. Men främst så ska vi köpa svenska produkter för den svenska självförsörjningen.

Varför ursprungsmärker ni med Kött från Sverige?

— Vi ser hur efterfrågan ökar från våra kunder angående ursprungsmärkning och det är en del i ledet för att synliggöra att vi är en helsvensk leverantör med vårt egna slakteri i Skövde. Det här är en del av ett enkelt och tydligt budskap för att lätt kunna se var våra produkter kommer ifrån. Med den här Kött från Sverige-märkta produkten vill vi bidra till att ta vara på hela djuret och vi hoppas att det är ett steg i att återuppliva de detaljer som har fallit i glömska.


Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever:

”Jag tycker det är viktigt att många delar på djuret används. Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.”


Offentliga måltider med Från Sverige-märkningen som verifikat

Det är nu enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. De nya hållbarhetskriterierna finns förpackade i Nationella Kravpaket för nötkött, griskött, lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri på Upphandlingsmyndighetens webbplats. Det gör det enklare att upphandla och bidra till den svenska livsmedelsstrategin och de satta målen. Ursprungsmärkningen Från Sverige, med sina tydliga kriterier,  kan användas som verifikat.
Läs mer om offentlig upphandling och Från Sverige-märkningen
Beställ broschyren här eller ladda ned som pdf


Mer information

Läs mer om Gudruns — kött och charkuterier

Södertälje kommun

Varifrån kommer namnet Gudruns?

Från Sverige-märkning på restaurangen och offentlig måltid

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.