från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige på restaurangen och offentlig måltid

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Allt fler konsumenter efterfrågar svenskt ursprung när de går på restaurang, och det finns möjlighet att använda den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige på restaurangen.
Det har också blivit enklare att upphandla livsmedel till offentliga måltider som motsvarar svensk lagstiftning, där Från Sverige-märkningen kan användas som verifikat.

Så fungerar märkningen för restauranger

Allt fler konsumenter efterfrågar svenskt ursprung när de går på restaurang. Sedan tidigare har märket Kött från Sverige gjort det möjligt för restauranger att visa att deras kött och chark är svenskt. Nu finns möjlighet för restauranger att använda märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige för att tydliggöra ursprunget på enskilda råvaror och rätter.

Restaurangen kan ursprungsmärka olika livsmedel som serveras – exempelvis kokta ägg på frukostbuffén, svenska tomater, gurkor, svensk mjölk och yoghurt. Även ursprungsmärkningen Kött från Sverige kan användas för att informera gästerna att restaurangen serverar svenskt kött och svenska charkuterier. Märkningen ska vara tydligt kopplat till den råvara eller rätt som lever upp till kriterierna för märkningen 

Restauranger som vill använda ursprungsmärkningen Från Sverige ska skriva avtal med Svenskmärkning och skicka in en ansökan om att bli märkesanvändare. Länk till information om hur man gör för att ansöka finns här.

Läs mer om Från Sverige-märkningen på restauranger 


Offentliga måltider med Från Sverige som verifikat

Det är nu enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. De nya hållbarhetskriterierna finns förpackade i Nationella Kravpaket för nötkött, griskött, lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri på Upphandlingsmyndighetens webbplats, och fler kommer inom snar framtid. De gör det enklare för den som upphandlar att bidra till den svenska livsmedelsstrategin och de satta målen. Ursprungsmärkningen Från Sverige, med sina tydliga kriterier,  kan användas som verifikat.

Allt fler kommuner strävar efter att öka andelen svenskt i de offentliga måltiderna. Samtidigt finns en målsättning i den nationella livsmedelsstrategin att Sveriges produktion av livsmedel ska öka. Varje dag serveras cirka 3 miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Måltiderna bidrar till god folkhälsa, bra matvanor och hållbar livsmedelskonsumtion. Det finns ett stort intresse i samhället att offentlig sektor, genom upphandling, ska bidra till att främja en god svensk livsmedelsproduktion. Svenska livsmedel håller mycket hög kvalitet och produceras med högre krav på djurskydd och miljöhänsyn än vad EU:s lagstiftning kräver.

Du som är leverantör och upphandlare kan läsa mer nedan och kan även ladda ned pdf eller beställa foldern ”Konsten att upphandla svenska mervärden” som är framtagen av LRF och Svenskmärkning.

Läs mer om Upphandla offentliga måltider med Från Sverige som verifikat


Är du intresserad av att veta mer om att använda ursprungsmärkningen Från Sverige?

Kontakta Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig. Telefon 070-942 35 71 eller [email protected]


Mer information

Från Sverige sponsrarÅrets Kock 2021

Företag och restauranger som ursprungsmärker

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.