från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Att odla hållbart är viktigt för Anette och Peter på Gällenäs Grönsaker. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset på Gälle Udde i Vänern. Vi bad Anette och Peter att berätta mer om odlingen, hur de jobbar med hållbarhet och varför de valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen.

Gällenäs Grönsaker

Berätta kort om er och er historia!

– Vi har båda ärvt vårt trädgårdsintresse. Peter är tredje generationens tomatodlare och jag tredje generationens potatisodlare. Vi båda är hortonomer, experter på trädgårdsvetenskap, med kunskap och erfarenheter inom den gröna sektorn från både Holland och Sverige, berättar Anette.

– År 2012 byggde vi vårt första växthus på 300 m2 där vi odlade kvisttomater, gurka, aubergine och spetspaprika. 2016 tog vi steget från hobbyodlare till professionella odlare och byggde ett växthus av venlotyp på drygt 5000 m2 där vi odlat grönsaker sedan 2017. Att odla är inte bara ett jobb utan en livsstil som endast kan fungera om hela familjen är med på resan. Så till stor hjälp och del i vår framgång är våra föräldrar, syskon, tjocka släkten, goda vänner och anställda.

Vilka grönsaker odlar ni idag?

– Vi odlar främst kvisttomater eftersom de sitter kvar längre på plantan och bildar mer smak och nyttigheter såsom antioxidanter. Utöver tomater odlar vi gurka, spetspaprika, snackspaprika, aubergine och chili.

Gällenäs Grönsaker odlingSmak är viktigt för Anette och Peter och de har därför valt att odla på ett sätt som främjar smaken.

Vad är fördelarna med svenskodlade grönsaker?

– Det finns många fördelar med att välja svenskodlade grönsaker. Dels är det miljövänligt eftersom grönsakerna slipper långa transporter. Sverige har dessutom låg och försiktig användning av växtskyddsmedel jämfört med övriga Europa, eller som i vårt fall – inte alls besprutade.

Hur jobbar ni med hållbarhet? 

– Vi vill att vårt odlande ska vara miljövänlig och använder, därför miljöcertifierad växtnäring, värmer med flis, odlar i kokosfiber och recirkulerar vattnet i växthuset.

Varför har ni valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen?

– Ursprunget är viktigt och från Sverige-märket är enkelt att känna igen.

Från Sverige-märkningen betyder att tomaterna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Vad har ni för favoritgrönsak och hur äter ni den helst?

– Oj, vi älskar alla grönsaker! Älskar tomat och aubergine och äter det gärna tillsammans! Italiensk inspirerad mat äter vi ofta hemma hos oss, fast vi skippar pastan eftersom vi älskar vår potatis.

Två recept från Anette på Gällenäs Grönsaker. Här hittar du receptet på auberginepizzor och auberginesås.


Mer information

Läs mer om Gällenäs Grönsaker inne hos Moek

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.