från sverige

Tillbaka

Från Sverige-resan sätter fokus på svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Ursprungsmärkningen Från Sverige och varumärket Land satsar tillsammans på en Sverige-resa där vi uppmärksammar svenska råvaror och livsmedel och dess utmärkta möjligheter. Resan startar i Småland och på Öland och ger sig sedan ut i Sverige för att under ett år presentera alla landsdelars fantastiska utbud i butikerna och på restaurangerna.  

svenska_råvaror

Pressmeddelande 2020 02 19

Ursprungsmärkningen Från Sverige och varumärket Land satsar tillsammans på en Sverige-resa där vi uppmärksammar svenska råvaror och livsmedel och dess utmärkta möjligheter. Resan startar i Småland och på Öland och ger sig sedan ut i Sverige för att under ett år presentera alla landsdelars fantastiska utbud i butikerna och på restaurangerna.

Lyfta både bredden och lokala specialiteter

– I hela Sverige odlas och produceras det härliga råvaror, livsmedel och växter. Tillsammans med Land vill vi lyfta den svenska maten och drycken för att inspirera och öka kunskapen om såväl bredden som lokala specialiteter. Vi vill också lyfta det nytänkande som svenska bönder och livsmedelsföretagen arbetar med. Med fina svenska råvaror kan vi laga all världens mat, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta svenskproducerade varor i butiken. Kriterierna för märkningen gäller inte enbart råvarans ursprung och kontroll, utan omfattar även förädling, hantering och packning som ska ske i Sverige.

– Antalet ursprungsmärkta produkter ökar ständigt och närmar sig 10.000 produkter. I dagsläget är det 185 företag som använder märket. Ju fler varor som märks, desto större nytta och enklare är det för konsumenterna att välja svenskproducerat i butiken, säger Maria Forshufvud.

Öka lockelsen och sprida kunskap om lokala råvaror

För Land är samarbetet ytterligare ett tecken på att de kärnfrågor som Land alltid har arbetat är viktigt för många.

– Vi sätter alltid de lokala råvarorna i främsta rummet och precis som Från Sverige så jobbar vi med att öka lockelsen och kunskapen om det lokala och de lokala råvarorna. Sverige är ett fantastiskt matland och genom vårt samarbete bidrar vi till att göra det lite mer fantastiskt, säger Joel Linderoth, chefredaktör Land.

Samarbetet innefattar i en första omgång en artikelserie kallad Från Sverige-resan, där en artikel i månaden berättar om en särskild del av Sverige och följs upp i digitala kanaler. Varje månad innehåller fantastiska producenter och härlig fakta om den lokala maten från Sverige.


Följ med på Från Sverige-resan 2020!

Från Sverige-resan 1: Småland och Öland: Mer än isterband och ostkaka

Från Sverige-resan 2: Västerbottens mat: Fantastiska råvaror och underbara smaker!

Från Sverige-resan 3: Fantastiska Halland: Matnjutning i kubik!

Från Sverige-resan 4: Upptäck Dalarnas mat — 6 smakrika guldkorn


Mer information

Land är en av Sveriges populäraste tidningar och har så varit sedan 1971, varje vecka når den över 300 000 läsare i print och nästan lika många digitalt. Land jobbar med hela Sveriges landsbygd i fokus och har sedan starten jobbat med att uppmärksamma och visa på det viktiga med lokala råvaror och lokala producenter. Land har en stor receptsamling på nätet och har dessutom en väldigt aktiv följarskara i sociala medier – både på Facebook och på Instagram.

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

 

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.