från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Uppstart för pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Publicerad Företag Nyheter för företag

Vid uppstartsmötet för Från Sverige-veckorna 2023 presenterades det nya pilotprojektet "Smaka på Från Sverige", där åtta välkända företag som ursprungsmärker med Från Sverige deltar i en minimarknad i fyra tongivande livsmedelsbutiker i stockholmsområdet. Här är en kort återblick på uppstartsmötet.

Den 11 september hölls ett uppstartsmöte för Från Sverige-veckorna 2023 i Gröna Näringslivets Hus. Ett stort antal representanter från hela livsmedelsbranschen var samlade. Det är fjärde året livsmedelsbranschen samarbetar under Från Sverige-veckorna, som i år pågår mellan den 18 september till 1 oktober. Under veckorna lyfter företag, livsmedelskedjor och andra aktörer gemensamt Från Sverige-märkta produkter i butik och kommunikation för att påminna konsumenterna att titta efter märkningen och göra det enklare att välja Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter i butiken.

Konsumenterna väljer Från Sverige-märkt

Ulrika Norvell, tf vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB, hälsade välkommen till uppstartsmötet och berättade om nuläget. Idag ursprungsmärker 226 företag med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige och det finns drygt 12000 produkter som är godkända för märkningen. Kännedomen om märkena är hög (88%) och förtroendet lika så (79%).

Ulrika berättade om syftet med märkningen — att det ska vara enkelt att välja svenskproducerat — och att det i sin tur bidrar till att stärka den svenska livsmedelskedjans konkurrenskraft. NielsensIQs siffror för Q2 visar att försäljningen av Från Sverige-märkta produkter fortsatt står stark.

På scen: LRF, Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel

Svenskmärkning initiativtagare och ägare talade om vikten av det positiva samarbetet i livsmedelsbranschen och med Från Sverige-märkningen. Det var Åsa Odell, LRF och Svenskmärknings ordförande, Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen och Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, som i samtal med Ulrika Norvell kort beskrev sina organisationer, förväntningarna och framgången för Från Sverige-märkningen. Bland annat togs arbetet med framtagningen av tydliga kriterier för vad som får märkas upp, och att konsumenternas förväntningar är vägledande.

Delar av kommunikationen under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna — 4e året

Från Sverige-veckorna är den största och viktigaste aktiviteten som görs under året för ursprungsmärkningen. I år är temat ”Välj svenskt när du handlar” och svenska mervärden och huvudmålgrupp är 35+ och barnfamiljer. Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning, berättade om vad som händer i stort kring samarbeten med företag och butikskedjor, uppskyltning i butiker och på kundvagnar, exponering i Stockholms tunnelbana, annonsering utomhus och digital kampanj på Mathem under veckorna. Lotta berättade också om annonsering i press och sajter, som Köket.se, och samarbeten kring bland annat recept med välkända kockar och influencers.

Skiss minimarknaderna Smaka på Från Sverige.

Pilotprojektet Smaka på Från Sverige

Erik Ellström på Ankan & Hästen och Martin Moström på Retail House berättade om upplägget av pilotprojektet Smaka på Från Sverige.

Smaka på Från Sverige är en minimarknad där de åtta välkända livsmedelsföretagen Scan, Lantmännen, Gäsene Mejeri, Äppelriket, Leksands Knäckebröd, SIA Glass, Värmdö Musteri och Frödinge deltar. Marknaderna hålls två eller tre dagar i stockholmsområdet i livsmedelsbutikerna ICA Maxi Stormarknad Nacka, ICA Maxi Stormarknad Lindhagen, Hemköp Torsplan och Stora Coop Bromma.

På scen berättade Charlotta Abrahamsson, Communications Manager på HKScan, Marcus Jansson, vd på Gäsene Mejeri och Fredrik Bjurhult, marknadschef Maxi ICA Stormarknad Nacka, om förväntningarna på minimarknaderna.

Annonser i lokalpress för minimarknaderna Smaka på Från Sverige som hålls under Från Sverige-veckorna 2023.

Grön ärtsoppa Från Sverige — Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget

Inför Från Sverige-veckorna bad vi Ida Bauhn, lagkapten i Svenska Kocklandslaget, att skapa en soppa av svenska råvaror. Resultatet blev en härlig, smakrik vegetarisk Grön ärtsoppa Från Sverige, som serverades under minglet som följde med topping av bacon och crème fraische. Grön ärtsoppa Från Sverige är lika god till vardags som fest året runt — här är receptet så att du kan laga den hemma!

Alla deltagare fick med sig en goodie bag med information och produkter från Lantmännen, Leksands Knäckebröd och SIA Glass medan Gäsene Mejeri bjöd på ostsmakprover.

Stort tack till alla som deltog och bidrog till en utmärkt uppstart!

Mer om pilotprojektet ”Smaka på Från Sverige”, kommunikationen och märkesanvändarnas och Från Sveriges aktiviteter under Från Sverige-veckorna kommer inom kort.


Mer information

Om Från Sverige-veckorna

Grön ärtsoppa Från Sverige — recept Ida Bauhn, lagkapten Svenska Kocklandslaget

Attitydundersökning Demoskop 2023, Svenskmärkning 

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.