Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2019
Svenska folket anser att den viktigaste egenskapen är att matprodukterna är närproducerade enligt Food & Friends matrapport 2019.
Bild: Food & Friends
I årets upplaga av matrapporten från Food & Friends visade undersökningen att den viktigaste egenskapen hos matprodukter enligt svenska folket är att de är närproducerade. 20% av svenskarna anser att närproducerat är den viktigast produktegenskapen, på andra plats var det viktigaste att produkten är billig följt av hållbart producerad på tredje plats.
Det rapporterades även att 81% av svenskarna är intresserade av matlagning, i synnerhet fler kvinnor än män. 26% av de svenskar som säger sig vara vegetarianer äter kött flera gånger i veckan och kyckling är det vi helst äter till lunch.
När det gäller topp 10 vardagsrätter så ligger klassikern spagetti och köttfärssås högst på listan följt av kyckling med tillbehör och fisk på andra samt tredjeplats.
Läs hela rapporten här
Undersökningen Matrapporten initierades för att se hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Den första rapporten kom 2012 sedan dess släpps årliga utgåvor om utvecklingen. Frågor, analys och presentation görs av Food & Friends och en oberoende webbpanel från Nepa för att från en grupp av ca 500 000 personer dra 1 000 svarande med ett representativt urval gällande ålder (15-74 år), kön och region.
Läs mer inne på Food & Friends