från sverige

Tillbaka

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2019

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Svenska folket anser att den viktigaste egenskapen är att matprodukterna är närproducerade enligt Food & Friends matrapport 2019.

Bild: Food & Friends

 

I årets upplaga av matrapporten från Food & Friends visade undersökningen att den viktigaste egenskapen hos matprodukter enligt svenska folket är att de är närproducerade. 20% av svenskarna anser att närproducerat är den viktigast produktegenskapen, på andra plats var det viktigaste att produkten är billig följt av hållbart producerad på tredje plats.

Det rapporterades även att 81% av svenskarna är intresserade av matlagning, i synnerhet fler kvinnor än män. 26% av de svenskar som säger sig vara vegetarianer äter kött flera gånger i veckan och kyckling är det vi helst äter till lunch.

När det gäller topp 10 vardagsrätter så ligger klassikern spagetti och köttfärssås högst på listan följt av kyckling med tillbehör och fisk på andra samt tredjeplats.

Läs hela rapporten här


Undersökningen Matrapporten initierades för att se hur folk handlar, lagar, äter och dricker i Sverige. Den första rapporten kom 2012 sedan dess släpps årliga utgåvor om utvecklingen. Frågor, analys och presentation görs av Food & Friends och en oberoende webb­panel från Nepa för att från en grupp av ca 500 000 personer dra 1 000 svarande med ett representativt urval gällande ålder (15­-74 år), kön och region.

Läs mer inne på Food & Friends

Aktuellt

Se vårt seminarie från Almedalen

Nu kan ni se filmen från vårt seminarie: Bäst i klassen och rekordhögt förtroende men ändå bara varannan tugga svensk mat – varför är det så?

Prova recept från vår broschyr: Utmärkt Gott

Recept och inspiration på svenska råvaror. Testa exempelvis Från Sverige-drinken gjord på rabarber och rödbetor. Broschyren beställer du kostnadsfritt!

Allt fler köper svensk mat i affären

Sju av tio svenskar väljer helst svenskproducerad och efterfrågar även närproducerad mat i högre utsträckning visar en färsk Sifo-undersökning.