från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Fördelar med att välja svenska charkuterier

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I butiken finns ett brett utbud av charkuterier märkta med Kött från Sverige och Från Sverige. Det är exempelvis pålägg, skinka, bacon, korv, leverpastej och lufttorkade charkuterier som är gjorda av svenskt kött, fågel eller som vegetabiliska alternativ. Här kan du lära dig mer om hantverkstraditionen, fördelarna med att välja svenska charkuterier, skillnaden mellan olika charkprodukter och vad Från Sverige-märkningen står för, med fokus på chark av svenskt kött.

Charkuterier – en hantverkstradition

En stor del av den svenska charktraditionen kommer från det smarta tankesättet att ta vara på hela djuret. Svenskt kött i charkuterier är en förutsättning för långsiktig och hållbar svensk djuruppfödning.

Tillverkningen av charkuterier kan göras på många sätt och de kräver ett hantverk där gamla metoder används, som att salta, torka, röka och syra. Det ger smak samtidigt som hållbarheten förlängs, vilket är resursklokt.

Klassiska exempel på populära svenska charkuterier är basturökt skinka, falukorv, Värmlandskorv, skånsk lever­pastej, julskinka och småländska isterband. Nu hittar du även många olika färskkorvar och lufttorkade charkuterier av medelhavstyp, till exempel prosciutto, coppa, bresaola och salami på svensk köttråvara. Svenska råvaror – all världens mat!

Det är alltid hantverkskunnandet hos charkute­risten som ligger bakom en charkuteriprodukt av hög kvalitet.

Fördelar med att välja svenskt

Bland charkuterierna vi äter i Sverige kommer en stor del från Spanien och Italien – två länder som har bland den högsta användningen av antibiotika inom djurhållningen i EU, medan Sverige har den lägsta användningen. Tänk på det nästa gång du köper charkuterier. Titta efter märket Kött från Sverige och Från Sverige och fråga efter svenska charkuterier i delidisken.

Från Sverige-märket på utmärkta charkuterier

Ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige. Slakt, styckning, förädling och förpackning görs också i Sverige och produkten kontrolleras i Sverige. Extra bonus är att hela kedjan leder till fler jobb i Sverige och främjar svensk livsmedelsproduktion. Titta efter märket när du handlar – och tack för att du gör ett medvetet val!

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.


Lär dig mer om helköttsprodukter

Helköttsprodukter är charkuterier tillverkade av ett helt stycke kött, det vill säga en styckningsdetalj som har förädlats som den är.

Rökta helköttsprodukter

Rökta helköttsprodukter innefattar allt ifrån varmrökt skinka, sidfläsk, bacon till lammstek och många viltprodukter.

Kokta helköttsprodukter

Några exempel på kokta helköttsprodukter är rostbiff, kokt skinka, kokt pastrami och kokt saltrulle. En kokt produkt ska vara jämn och fin till färg och yta.

Lufttorkade och kallrökta helköttsprodukter

Lufttorkade, kallrökta helköttsprodukter är exempelvis kallrökt sidfläsk, lufttorkad skinka, spickeskinka och bresaola.

Idag finns lufttorkade charkuterier av medelhavstyp, till exempel prosciutto, coppa, bresaola och salami på svensk köttråvara. Titta efter märket!


Lär dig mer om korv

Fermenterad korv

Isterband, rökt medvurst och salami är alla fermenterade korvar. Fermentering är en av de äldsta metoderna för att förlänga hållbarheten på mat och betyder att charkuterierna kallröks och dessutom ofta torkas. Rökning, torkning och mjölksyrabakterier ger de fermenterade charkuterierna den goda och karakteristiska lite lätt syrliga smaken.

Färskkorv

Färskkorv består av malet rått kött. Eftersom färskkorv inte är värmebehandlad är det viktigt att den tillagas innan den äts. Exempel är stångkorv, fläskkorv, salsiccia, merguez och värmlandskorv.

Emulsionskorv

Falukorv, wienerkorv, frukostkorv, prinskorv och liknande korvar kallas för emulsionskorvar. Korvarna värmebehandlas efter stoppningen och är tillagade när vi köper dem i affären. Väl hemma behöver de bara värmas, till skillnad mot färskkorv som måste vara genomstekt innan den äts.

Korv är en uppskattad charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar.


Mer information

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Läs mer charkuterier inne hos Svenskt Kött

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

korvrapportenFrån Sveriges Korvrapporten 2022 kan du ladda ned på MyNewsdesk

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.