från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Dagligvarugalans jubileumsmeny Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det blir ett gyllene 15-årsjubileum för Dagligvarugalan som firas i Stockholms Stadshus den 16 november. Galamenyn tillagas av utmärkta svenska råvaror från södra till norra Sverige — hummer, hjort och hjortron. Från Sverige-märkningen står även i år bakom middagen i samarbete med prisbelönte kocken Fredrik Eriksson och prisbelönta konditorn Frida Bäcke, och Gunnar Eriksson, köksmästare på Stadshuskällaren, står för genomförandet.

Dagligvarugalan fyller 15 år

Dagligvarugalan den 16 november är branschens stora galakväll, där medarbetarna i dagligvarubranschen står i fokus och får en välförtjänt plats i rampljuset. Med menyn av svenska råvaror vill Från Sverige uppmärksamma det viktiga arbete medarbetarna i butikerna utför, vardag som helg, med att hjälpa kunderna att hitta Från Sverige-märkta varor, vilket bidrar till jobb, stärker den svenska livsmedelsbranschen och Sveriges försörjningsförmåga.

Guldtrio bakom Från Sverige-menyn

Det är femte Dagligvarugalan Från Sverige samarbetar med Fredrik Eriksson, som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, och Gunnar Eriksson, som är köksmästare på Stadshuskällaren och står för genomförandet av de prestigefulla måltiderna som serveras i Stadshuset. I år står Frida Bäcke, som driver Socker Sucker i Stockholm, bakom desserten.

– När det är jubileum vill man alltid toppa och hummersoppa är alltid en grand klassiker. Den kommer direkt från västkusten. I menyn representeras hela landet. Från västkusten till Värmland med hjort till huvudrätt och vidare till Norrland för de guldgula hjortronen där fantastiska kreatören Frida Bäcke gör en efterrätt värdig jubileet. Det är viktigt att jobba med svenska råvaror i säsong och för årets meny har vi valt härliga höstsmaker från hav, skog och myr, vi har verkligen toppat med alla fina råvaror, säger Fredrik Eriksson.

Vägledning i butik guld värd

Idag har 227 företag cirka 12000 råvaror, livsmedel och växter godkända för ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Varorna finns i de flesta avdelningar i butiken och märkningen gör dem enklare att hitta.

– Genom Dagligvarugalan vill vi visa vår uppskattning till alla butiksmedarbetare som varje dag gör ett fantastiskt arbete med Från Sverige-märkta varor i butikerna. Vi vill också visa bredden och djupet av de fina svenska råvaror som produceras i Sverige, för att inspirera och sprida kunskap, säger Ulrika Norvell, tf vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB.Dagligvarugalans förrätt Från Sverige 2023 blir en svensk hummersoppa.

Meny Från Sverige vid Dagligvarugalan 2023

Förrätt

Soppa på svensk hummer med brännvinsostcreme och ljummet lökbröd
Vegetariskt alternativ: Fänkålssoppa med picklade grönsaker, brännvinsostcreme och örtolja

Varmrätt

Pepparstek på svensk hjortytterfilé med pepparsås och potatisgratäng, smaksatt med kantareller
Vegetariskt alternativ: Svampfylld bakad gulbeta med kantareller, tryffelemulsion och potatisgratäng

Dessert

Hjortrondessert med mousse på svensk färskost

 

Dagligvarugalans dessert 2022 serverades med isfacklor och Från Sverige-märket.


Svenska Gastronomipriset 2023 — dubbelt upp!

Det är inte bara Dagligvarugalan som kan firas i år. Förutom att samarbetet kring galamenyn fyller fem år och det är premiär för Frida Bäcke, är både Fredrik Eriksson och Frida Bäcke vinnare av Svenska Gastronomipriset 2023, en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor där branschen själva nominerar och röstar fram vinnarna.

Fredrik vann den nyinstiftade utmärkelsen Årets Förebild 2023, som går till den kock som påverkat branschen mest positivt när det kommer till utbildning, jämställdhet och ledarskap.

Frida Bäcke vann Konditorernas Konditor både 2022 och 2023, och konditorier Socker Sucker som Frida driver vann utmärkelsen Konditorernas Konditori 2023.

Vi önskar alla finalister en festlig och välsmakande guldkväll!

 


Från Sveriges galameny för Dagligvarugalan 2023 är skapad i samarbete med Fredrik Eriksson, Frida Bäcke och Gunnar Eriksson. 


Mer information

Mer om Dagligvarugalan 2023 — finalister och program

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Från Sverige-märkt!

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.