från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Butikskyltningen gör det enkelt att välja svenskt!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Butiker runt om i hela Sverige skyltar upp med Från Sveriges butiksmaterial för att göra det enkelt för dig att hitta Från Sverige-märkta varor när du handlar. På de varor som ursprungsmärks med Från Sverige finns alltid märket på förpackningen, och tack vare butikernas engagemang kan du dessutom få vägledning att hitta det du söker genom att titta efter skyltar på hyllkanter, gavlar och på kylarnas och frysarnas glasdörrar.

Titta efter märket när du handlar i jul så får du mat och dryck till julbordet som kommer från svenska bönder, varor som förädlats och förpackats av livsmedelsföretag i Sverige och som är kontrollerade, trygga och säkra livsmedel, laddade med svenska mervärden.

Butikerna hjälper dig att välja svenskproducerat

För att göra det enkelt för dig som kund att hitta svenskproducerade varor är det många butiker som med stort engagemang skyltar upp med Från Sverige-märket intill varor som är ursprungsmärkta.

Märkningen finns på varor i nära nog hela butiksvarvet. Det är varor från stora kända varumärken, varor från små företag, ekologiska och KRAV-märkta varor, och på butikens egna varor — laddade med svenska mervärden. Det gemensamma för dem alla är att märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige betyder att råvaran, livsmedlet och växten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Många butikerna skylta gärna upp!

Sedan fyra år erbjuder vi 500 butiker inom ICA, Coop, Hemköp, Willys, City Gross och Lidl runt om i landet att bli uppskyltade inför Från Sverige-veckorna vecka 38 och 39. Vi är glada och tackar för att så många vill bli uppskyltade och gärna vill att vi kommer tillbaka för att uppdatera butiken med nytt material. Butiker beställer också material själva och skyltar upp och när varumärkena i butiken gör samma sak blir det tydligt var du hittar varor som är producerade i Sverige.


Behöver din butik material?

Om den butik du handlar i eller jobbar i vill skylta upp så finns det material att beställa från oss. Det finns färdiga butikspaket och enskilda enheter så att man kan välja det man önskar mest. Materialet är kostnadsfritt, porto tillkommer — ett butikspaket får plats i ett A3 kuvert så det är inga skrymmande enheter, men det går också att beställa exempelvis pallsvep och annat material också. Och så pdfer att skriva ut själv och digitalt material att ladda ned. Här är vår butik Beställ & ladda ned


Svenska mervärden

När du väljer svenskproducerade livsmedel får du bland annat med dig svenska mervärden som trygg och säker mat, god djuromsorg med låg antibiotikaanvändning och du bidrar till arbetstillfällen och Sveriges försörjningsförmåga. Läs mer om svenska mervärden här


Det finns råvaror, livsmedel och växter uppskyltade i de flesta delar av butiken!

Mer information

Det betyder Från Sverige-märkt!

Företagen som ursprungsmärker

Därför ska du välja svenskt till julbordet

Tips och tricks på vad du kan tänka på när du planerar och handlar inför jul

svenskt julbordet

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.