från sverige

Tillbaka

Bara svensk spannmål i knäckebrödet

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Leksands knäckebröd är svenskt rakt igenom och vi vill bli bättre på att berätta det, säger Annika Sund på Leksands Knäckebröd. Vi tycker om den synlighet märket Från Sverige ger och får, det gör märkningen rolig att jobba med. Hela sortimentet kommer att märkas med Från Sverige och först ut var Leksands Ekologiska.

– Leksands Knäckebröd är ett familjeföretag, vi har bakat knäcke efter vår gammelfarmors mormors familjerecept sedan början av 1800-talet, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd och själv sjätte generationen i företaget. Våra knäckebröd är svenskt rakt igenom och alla kommer att bära Från Sverige-märket. Det första som kom ut med märkt förpackning är Leksands Ekologiska, näst på tur är surdegen.

Varför väljer ni att ursprungsmärka ert knäckebröd?

– Det är fler och fler som inser att vi behöver stötta det svenska jordbruket. Vi har alltid haft bara svensk spannmål i vårt bröd och det vill vi berätta. Vi har alltid varit snabba med att ta till oss bra nytänk. Redan 1956 började vi återvinna värme ur bakugnarna, vi var tidigt ute med att ha en fossilfri produktion redan 2013 och var bland de 10 första livsmedelsföretagen i Sverige som miljöcertifierade oss.

Vad är det bästa med svenskt spannmål?

– Fördelen med svenskodlat är att vi vet var det kommer ifrån. Vi har koll på hela kedjan. Rågen odlas i regel inom 34 mils radie, vi kan spåra det ner till gården vilket gör det är lätt att kontrollera. Köper du spannmål på den internationella marknaden har du ingen aning om vad de har använt på sina åkrar, var de ligger och innehåller. I Sverige har vi ett av världens mest kontrollerade jordbruk, och vi ställer ännu hårdare krav på det vi köper in än vad än vad lagen säger.

Ni har ett nära samarbete med gårdarna?

– Ja, verkligen. När vi köper råg från Hedemorabönderna kan vi åka dit och klappa på åkrarna. Vi vet precis vem som odlar och var och hur – det är säkert och tryggt. Dessutom har vi en bra dialog om vilken typ av råg vi vill ha och hur den ska vara skördad. Tillsammans tar vi fram en så bra råg som möjligt för just vårt bageri. Det blir personligt och bönderna tycker också om att veta att knäckebrödet i butiken är bakat av deras egen råg.

Något du är speciellt stolt över när det gäller ert bröd?

– Det är att vi bakar helt utan tillsatser och bagerihjälpmedel. Brödet är bakat enligt familjerecept med råg, vatten från egen källa, jäst och en nypa salt. För det ekologiska knäcket har vi använt lite rågmalt för att få en annan färg och jäsning. Vi maler den konventionella rågen själva och använder rågen i olika malningar utan att ta genvägar, även om det är svårare och tar längre tid. Det känns väldigt bra i magen!

Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd


Mer information
Leksands Knäckebröd

Leksands Knäckebröd
Läs mer om Leksands Ekologiska
Blogginlägg om Leksands knäckebrödsprovning i Elle mat och vin

 

Aktuellt

Från Sverige-veckorna 2021 — save the date!

Efter förra årets lyckade premiär har vi i år förlängt butiksaktiviteten till två veckor. Boka in Från Sverige-veckorna vecka 38 och 39 2021! Låt märket jobba!

Så bjöds det in till Från Sverige-veckan 2020

Efter förra årets lyckade pilotvecka är det dags att boka in butiksaktiviteten Från Sverige-veckorna 2021. Så här såg det ut 2020 — nu är det dags att boka in 2021!

Svenska tomater året runt

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son, och de använder märket Från Sverige. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!