från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Rätt 2024 av Desirée Jaks – recept

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor. Här hittar du receptet!
Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Öppen lasagne med blåmusslor – recept

4 portioner 60 min

Ingredienser:

200 g färska lasagneplattor
1/2 citron (juice + zest)
rapsolja till stekning

Blåmusslor & blåmusselsås:

1 kg färska blåmusslor i nät, svenska repodlade (eller 200 g frysta blåmusslor utan skal + 1 dl mussel- eller fiskbuljong gärna MSC eller asc märkta)
1 gul lök
1 fänkål
1 jalapeño
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk smör

Gremolata:

1 kruka kruspersilja (35 g)
1 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta (liten)

Krutonger:

4 dl dagsgammalt bröd eller baguett (plockat i småbitar)
2 msk smör

Fyllning:

100 g babyspenat (sköljd)
50 g lagrad prästost
1 msk smör
Salt och svartpeppar

Tillagning:

Blåmusslor & blåmusselsås:

· Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent.
· Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
· Skala och finhacka lök, fänkål, jalapeño och vitlök.
· Svetta 1/3 av grönsakerna i en vidkastrull. Spara resten av grönsakerna till fyllning.
· Häll på vinet och koka ner till hälften. Tillsätt sedan vattnet, koka upp
· Lägg i blåmusslorna och koka under lock i ca 2–3 minuter tills dom öppnat sig. Lyft blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen. Släng de som inte har öppnat sig.
· Plocka musslorna ur skalen och förvara dom i kylen tills servering.
· Reducera blåmusselbuljongen till ca 2 dl
· Om du använder frysta blåmusslor och buljong, slå på buljongen tillsammans med vattnet och koka ihop.
· Koka ner grädden i en separat kastrull tills det återstår 3 dl.
· Sila blåmusselbuljongen i grädd kastrullen och koka ihop såsen. Mixa ner smöret med en stavmixer.
· Smaka av med salt och citron.

Gremolata:

· Grovhacka persiljan
· Häll rapsoljan i en bunke.
· Riv ner vitlöken
· Mixa sedan ner persiljan med en stavmixer. Tillsätt lite persilja åt gången.
· Smaka av med salt, citronjuice och zest.
Krutonger:
· Värm upp en stekpanna med olja och smör.
· Tillsätt brödet och stek under omrörning på medelvärme tills det blir gyllene och krispigt.
· Salta och låt svalna på hushållspapper
· Torka och behåll samma stekpanna

Vid servering (vinter):

· Värm upp stekpannan från krutongerna och fräs resten av de hackade grönsakerna i smör i ca 2 minuter.
· Tillsätt spenat och strimlad vitkål, fräs ytterligare 1 minut och smaka av med salt och citron.
· I en separat panna, stek ärtor i smör och tillsätt sedan de plockade blåmusslorna. Värm lätt och tillsätt 4 msk gremolata. Smaka av med salt.
· Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka pastan tills den är mjuk ca 2–3 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
· Bygg rätten i djupa tallrikar: börja med en lasagneplatta, fördela spenatblandningen, lägg på ytterligare en lasagneplatta, strö över rikligt med ost och toppa med blåmusselblandningen. Avsluta med sås som du skummar lätt med en stavmixer, dressa med gremolata.


Tillbehör enligt årstid:

Vinter: 150 g vitkål (strimlad), 2,5 dl gröna ärtor (tinade)
Vår: 4 dl nässlor (plockade blad), 8 grön sparris (delad)
Sommar: 150 g brytbönor (ansade och skivade), 2 snacksgurkor (skivade)
Höst: 1 färsk majskolv (skuren från kolven), 160 g kantareller (ansade och delade)


Mer information

Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.