Årets Rätt 2024 – havets superhjälte i fyra säsonger
Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024 – en klimatsmart rätt baserad på ”havets superhjälte”. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong. Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram fyra olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong.
I samarbete med Årets Kock har den regerande Årets Kock-vinnaren skapat Årets Rätt 2024. Rätten är baserad på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong. Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.
– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.
Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée Jaks.
Dessutom vill Desirée Jaks inspirera till att äta råvaror i säsong. Det är ett smart val för både hälsa, ekonomi och miljö. Dessutom är det sannolikt att det smakar bättre.
– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man dessutom svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart, säger Desirée Jaks.
Här hittar du receptet på Årets Rätt 2024
Om Årets Rätt 2024
Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästaren i svensk professionell matlagning.
Årets Rätt ska:
• Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.
• Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.
• Vara klimatsmart.
• Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.
Om Desirée Jaks
Desirée Jaks är Årets Kock 2023. Hon är född 1995 och bor i Stockholm. Hon har varit kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess var hon på restaurang Agrikultur där hon började som kock och avslutade som köksmästare. Hon har även jobbat på restaurang Sjön i Jönköping.
Desirée var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget som nu senast slogs om topplaceringarna i Culinary Olympics i Stuttgart.
Mer information
Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt
Recept – Årets Rätt 2024
Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer
Det här betyder Från Sverige-märket
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige