från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Årets Rätt 2023 – modern klassiker med fokus på hållbarhet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag lanseras Årets Rätt 2023, framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Årets Rätt är 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50% blandfärs och 50% färs på svenskodlade baljväxter. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

årets rätt 2023

– För mig är det viktigt att bra och hållbar mat inte ska vara en klassfråga, speciellt inte bland barn. När jag fick möjligheten att skapa Årets Rätt ville jag därför att det skulle bli en rätt som alla kan laga både vid middagsbordet och till skollunchen. Råvarorna är självklart svenska och finns tillgå året om. Det är en rätt som lyfter svensk matkultur och med ett enkelt byte av råvaror, skapar en hållbar variant av en älskad familjeklassiker, säger Jessie Sommarström.

årets rätt 2023

Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 och genom Årets Rätt vill Årets Kock skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning

– Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50% av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar.

Årets Rätt ska:

– Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.

– Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.

– Vara klimatsmart.

– Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

Här hittar du receptet på Årets Rätt 2023


Om Jessie Sommarström

Jessie Sommarström är Årets Kock 2022. Jessie Sommarström är 43 år och bor utanför Stockholm. Idag delar Jessie sin tid som ansvarig för innovation & hållbar utveckling på Urban Deli och på Axfoundations livsmedelsutvecklingscentrum Torsåker gård. Tidigare har Jessie bland annat arbetat på hamnkrogen i Vaxholm, Sturehof, Ahlbomsgruppen och Esperanto.

Om Årets Kock

Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden. Vi vill skapa en matkultur som utvecklar och utmanar förväntningar och baseras på ett hållbarhetstänk för både bransch och planet. Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning, Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern.

Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner till Årets Kock, SM i professionell matlagning.


Mer information

Till Årets Kocks hemsida – om Årets Rätt

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.