5 saker att tänka på när du väljer julskinka
Julskinkan är svenskarnas absoluta favorit på julbordet! Vilken julskinka ska man välja, hur kan man vara säker att julskinkan är gjord på svensk kött och hur tar du bäst tillvara på julskinkan efter jul? Vi samlat våra bästa tips på 5 saker du kan tänka på när du väljer julskinka.
1. Välj rätt variant på julskinkan
Idag finns det många olika varianter på julskinka som färdigkokt, rimmad och färdigskivad. Här nedan kan du läsa på om olika varianter för att hitta vilken variant som passar dig bäst.
Färdigkokt julskinka
Färdigkokt julskinka är precis som det låter – kokt. På färdigkokt julskinka behöver man bara ta av plastpåsen, klippa bort nätet, pensla på griljeringen och låta den få lite färg i ugnen.
Rimmad julskinka
För dig som håller på traditioner och har gott om tid för julstök, finns flera olika varianter av rimmad julskinka. Rimning är en konserveringsmetod där man saltar köttet. En rimmad skinka är inte kokt eller tillagad. Rimmade julskinkor kan du tillaga från grunden genom att antingen koka eller ugnsbaka. Sedan är det bara att griljera efter smak och behag.
Färdigskivad julskinka
Färdigskivad julskinka säljs i smörgåsförpackning och är färdigkokt, griljerad och skivad – bara att öppna och njuta.
Växtbaserade alternativ
För vegetarianer och veganer finns det en uppsjö med idéer för alternativa julskinkor, allt från kålrötter till blomkål och rotselleri till grillost. För dig som vill ha ett Från Sverige-märkt växtbaserat alternativ finns julkryddade vegoskivor eller vegobit.
Färdigskivad lättrökt julskinka från Brödernas – färdigkokt, griljerad och skivad – bara att öppna och njuta. Märkt med Kött från Sverige!
2. Välj storlek efter behov
Idag firar vi inte bara jul på självaste julafton, som historiskt sett har varit en självklar tradition. Därför har efterfrågan på en mindre julskinka ökat och idag kan du hitta såväl stora som minijulskinkor i butiken.
Hela skinkan på grisen består av flera muskler. Innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. För stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar.
Scan presenterar världens första Mini-julskinka! Här kan du läsa mer.
3. Titta efter märket Kött från Sverige
Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel.
Titta efter märket Kött från Sverige så kan du vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
4. Smakkompisar till julskinkan
Det mest traditionella sättet att griljera julskinkan på är med senapsgriljering. Men genom att experimentera med olika griljeringar och smakkompisar kan du nå nya smakhöjder! Testa exempelvis att använda pepparkakssmulor istället för ströbröd, eller smaksätt din griljering med ingefära, apelsinskal eller färska örter.
Julskinkan har många smakkompisar där bland annat senap, grönkål och inlagda rödbetor är utmärkta smakkompisar.
5. Ta tillvara på julskinkan
Har du rester av julskinka? Använd dem i nya rätter! Du vet väl att julskinkan även går utmärkt att frysa in i bitar, skivor eller tärningar!
Mer information
Svenskt kött bjuder på inspiration, tips och recept
Välj Från Sverige-märkt i jul