från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

White Guide Green: Sveriges mest hållbara matbutiker

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Under kristallkronorna på Grand Hotel i Stockholm har idag den första upplagan av White Guide Green lanserats och årets mest hållbara matbutiker utsetts. Från Sverige var på plats och berättade om ursprungsmärkningen under förmiddagens program om hållbarhet.

Pressinformation hämtad från White Guide Green. 30 maj, 2018

Sveriges mest hållbara matbutiker korade – här är vinnarna i White Guide Green 2018!

Av omkring 350 testade matbutiker runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, har 50 gått vidare och är nominerade i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik i White Guide Green. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar på alltifrån hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna.

Under eftermiddagen delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio.
Syftet med White Guide Green är att lyfta hållbarhetsarbetet i svenska butiker:

”Dagligvaruhandeln i Sverige måste öka tempot och vi kunder måste bli bättre på att utöva påtryckningar, ta vårt ansvar helt enkelt. Det är först när vi kunder kräver en förändring, som en förändring kommer att äga rum. White Guide Green är ett sätt att vägleda kunderna till mest hållbara matbutikerna i Sverige.” säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green och VD för Bergkvist Publishing och White Public som ger ut White Guide Green.

”Världsnaturfonden WWF engagerar sig i White Guide Green eftersom dagligvarubutiker är viktiga aktörer för att vi ska se en hållbar konsumtion av mat. Det är ett sant nöje att se de ledande matbutikerna i Sverige premieras på detta sätt. Nu måste vi se till att nivån lyfts generellt och att alla butiker kan inspireras och bli bättre, så det blir lättare för konsumenter att göra bra val i butik. Det finns mycket kvar att jobba med innan vi på WWF är nöjda och butikerna gör sitt för att vi ska hålla oss inom planetens gränser.”, säger Anna Richert, Senior expert Hållbart mat på WWF.


Här är vinnarna i samtliga 10 kategorier i tidernas första White Guide Green:

Årets Hållbara Matbutik: ICA Kvantum Lidingö

”En uppdaterad, kompetent och ansvarsfull matbutik där medarbetarna fungerar som inspiratörer och gröna ambassadörer – och där ledningen har siktet inställt på såväl dagens som morgondagens kunder.”

Årets Hållbara Föregångare: Paradiset Södermalm, Stockholm

”En genomtänkt, ansvarsfull och modig matbutik som värderar och respekterar djur, människa, natur och miljö lika högt. Butiken är en relevant samhällsröst och en föregångare inom hälsa och hållbarhet i Sverige.”

Årets Hållbara Butiksledare: Niklas Höglind, Stora Coop Borås

”För ett stort och genuint engagemang i hållbarhetsfrågor samt en unik förmåga att entusiasmera både dagens och morgondagens kunder i hur maten påverkar vårt jordklot.”

Årets Hållbara Handling: ICA Kvantum Gislaved – Först i Sverige med att sluta sälja plastpåsar

Årets Stora Vegopris: Coop Forum Visby – Mer vego med hjälp av musik, kreativitet och lekfullhet

Årets Stora Fiskpris: ICA Supermarket Torgkassen, Uppsala – Djup kunskap om gröna fiskar och skaldjur

Årets Stora Gröna Pris: ICA Supermarket Stop Täby – Grön ut i fingerspetsarna!

Årets Stora Svinnpris: Coop Leksand – Utbildar kunderna i att lukta och smaka

Årets Stora Köttpris: ICA Freijs Livsmedel, Lyrestad – Levande lanthandel med passion för kött

Årets Stora Ekopris: Coop Forum Sisjön, Göteborg – Ett samspel mellan kunder och butik


White Guide Greens jury är opartisk och oberoende, varken dagligvaruhandelns aktörer eller White Guide Greens samarbetspartners har möjlighet att påverka nomineringar och vinnare. Detta gäller samtliga kategorier, även de som presenteras i samarbete med en extern part.


Mer information om White Guide Green

För pressfrågor, kontakta ansvarig utgivare Pär Bergkvist: [email protected] För mer information om White Guide Green, besök whiteguidegreen.se eller kontakta projektledare Sofia Nordlund: [email protected]


Från Sverige på White Guide Green

En kort resumé hittar du här

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.