från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Varje år frågar Livsmedelsföretagen vilken kändis som svenskarna helst vill bjuda in till sina julbord. För tredje året i rad hamnar kungen av mat-tv och skånsk charm Tareq Taylor högst upp på gästlistan — utmärkt tycker vi eftersom Tareq ursprungsmärker sina färdigrätter från Maten é klar med Från Sverige. På andra och tredje plats återfinns två andra kungar som båda har starka kopplingar till mat och dryck.

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Svenska folket vet vad det gillar: för tredje året i rad är Tareq Taylor den kändis som svenskarna helst bjuder in till julbordet.

Pressmeddelande Livsmedelsföretagen 2023 12 05

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen som via Demoskop har frågat 1024 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. För tredje året i rad toppas listan av den karismatiske krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, känd bland annat från program som Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider och Masked Singer Sverige. 2021 fick Tareq även den stora äran att vara julvärd i SVT.

Med 10 procent av rösterna tar Tareq årets förstaplats, men det var nära att han fick lämna över julbordstronen till en annan kung. På andra plats med 9 procent av rösterna kommer ingen mindre än Sveriges konung Carl XVI Gustaf, som 2023 firar 50 år på tronen. Kungen har ett stort och välkänt matintresse och är en aktiv medlem i Gastronomiska akademien.

På plats nummer tre, med 7 procent av rösterna, kommer en person som med visst fog kan beskrivas som kungen av Youtube, nämligen Mauri Hermundsson, även känd som Mustiga Mauri. Mauri fick sitt stora genombrott med Youtube-kanalen Uppdrag: Mat och han har därefter varit programledare för bland annat Lego Masters Sverige och Mauri – Vad hände sen? I åldersgruppen 18–39 år slår Mauri både Tareq Taylor och Carl XVI Gustaf i kampen om populäraste julbordsgäst.

– Vinst tre år i rad talar sitt tydliga språk. Tareq är helt enkelt den ultimata julbordsgästen. Han är charmig, personlig och har alltid nära till skratt. Att han dessutom är en makalös kock och kan rycka in i julmatsstöket bidrar med all säkerhet till hans popularitet. Carl XVI Gustaf har ju dokumenterade julbakskunskaper, vana av att julstöka med en stor familj och säkerligen en och annan mustig historia från sina 50 år på tronen. På tal om mustig och mat, är det någon som kan förgylla vilket julbord som helst med sin blotta närvaro så är det väl Mustiga Mauri. Och att han skulle ta sitt julmatsuppdrag på allvar kan vi nästan ta för givet, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Nya på årets topp-10 lista är Carl XVI Gustaf, Centerns fd partiledare Annie Lööf, kriminalreportern Diamant Salihu, epa-dunksduon Hooja och Mårdis, författaren Björn Ranelid och författaren och dramatikern Jonas Gardell. Kvar på listan från förra året är Tareq Taylor, Mauri Hermundsson, överstelöjtnant Joakim Paasikivi och programledaren Farah Abadi.

10 mest populära kändisarna att bjuda in till julbordet 2023

Tareq Taylor 10 %
Carl XVI Gustaf 9 %
Mauri Hermundsson 7 %
Joakim Paasikivi 6 %
Annie Lööf 4 %
Diamant Salihu 3 %
Hooja och Mårdis 3 %
Farah Abadi 3 %
Björn Ranelid 2 %
Jonas Gardell 2 %

Här kan du läsa hela undersökningen från Livsmedelsföretagen! 


Mer information

Tareq Taylor ursprungsmärker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige, läs mer här: Om Tareq Taylor och Maten é klar

Om Livsmedelsföretagen
Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

 

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.