Till midsommar vill vi äta svenskt
En ny Sifoundersökning* visar att åtta av tio tycker att det är viktigt att välja svenska råvaror till midsommar. Försäljningsstatistik som Hemköp tagit fram för hela dagligvaruhandeln visar också att det finns regionala skillnader i vad vi serverar på midsommarbordet. Till exempel serveras inlagd sill gärna i norra Sverige medan matjesillen dominerar i de södra delarna.
Pressmeddelande och foto från Axfood den 18 juni 2018.
Hur vi äter vår midsommarmat skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor. Gräddtårta står på många midsommarbord i Dalarna, Värmland och de norra delarna av landet. I Skåne hittar vi inte många tårtor men däremot favoriten prinskorv hos många. Strömming finns på majoriteten av norrlänningarnas midsommarbord men serveras sällan hos göteborgarna.
De regionala skillnaderna håller i sig från år till år men intresset för att handla svenska råvaror ökar.
– Vi kan tydligt se att våra kunder önskar svenska råvaror, särskilt till högtider som midsommar. Vi utvecklar ständigt vårt sortiment så att fler ska kunna välja svenskproducerat och närodlat. Att välja svensk mat är klimatsmart med kortare transportsträckor och mindre miljöbelastning, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.
Klassiker som finns på de flestas midsommarbord är sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost, men också grillat kött och jordgubbar.
Regionala skillnader för svenskarnas midsommarmat
Om statistiken över regionala skillnader på midsommarbordet och regionsindelningarna läser du mer om i Axfoods pressmeddelande (bilaga)
* Webbaserad undersökning från Sifo på uppdrag av Hemköp, genomförd maj 2018. Representativ för Sveriges befolkning med 1 069 respondenter.
Mer information
Här är företagen som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige – hela företagslistan
Märket på en vara innebär att den är odlad, född eller uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Läs mer