från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tacos på svenska råvaror, Gabriels recept

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Med svenska råvaror kan du laga all världens mat! Tacos är en populär helgfavorit som går att variera i oändlighet. I tredje avsnittet av programserien Från Sverige lagar Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, tacos på svenska råvaror. Här är receptet!

Tacos svenska råvaror

I avsnittet gör Gabriel en klimatsmart guacamole på gröna ärtor till tacon

Här kan du se avsnitt 3 av programserien Från Sverige där Gabriel tacos på svenska råvaror. Receptet ser du även här nedan.

Programserien Från Sverige, del 3

Tacos på svenska råvaror

4 portioner

Tomatsalsa
10 körsbärstomater
1 rödlök
1 msk rapsolja, kallpressad
1 msk jordgubbsvinäger eller vitvinsvinäger
1 kruka oregano
salt
svartpeppar

Guacamole på gröna ärtor
200 g gröna ärtor, frysta
1 kruka koriander
2 msk rapsolja, kallpressad
salt
svartpeppar

Varma grönsaker
2 blekselleristjälkar
1 Pak Choi
2 morötter
1 dl finstrimlad vitkål
neutral rapsolja
salt

Vid serveringen
400 g ryggbiff i bit
2 hjärtsalladshuvuden
5 sockerärtskidor
1 röd chilifrukt
Ätbara blommor, t ex pelargon, krasse eller ringblommor

Gör så här:

Tomatsalsa
Skär tomaterna i kvartar, finhacka löken och blanda med rapsolja, vinäger och finhackad oregano i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Guacamole
Tina ärtorna och lägg dem med koriander och rapsolja i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills det blir slätt. Smaka av med salt och peppar.

Varma grönsaker
Skär pak choi, blekselleri, morötter och vitkål i fina strimlor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek grönsakerna snabbt. Salta lätt.

Ryggbiff
Salta och peppra köttet runt om och stek det på båda sidor på hög värme tills det fått en fin yta. Sänk värmen och stek tills innertemperaturen är 55˚, då är köttet blodigt. Om man istället avbryter tillagningen vid 60˚ så är det rosa. Låt köttet vila cirka 5 minuter på skärbrädan, skär det därefter i tunna skivor.

Lägg upp salladsblad på en tallrik och fyll på med salsa, varma grönsaker och kött. Toppa med guacamole, finskurna sockerärter och chili samt blommor.

Klart! Tacon går utmärkt att servera som finger food!


Mer information

programserien Från Sverige får du följa med när Gabriel djupdyker i produktion och förädling av Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Det blir även en hel del matlagning med tillhörande recept. Programserien Från Sverige kan du följa på Gabriel Jonssons YouTube-kanal Ett Gott Land.

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.