från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säsongstart för årets svenska äppelskörd

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Startskottet för skörd av svenska äpplen har gått! Säsongens första äpplesort som plockas av Äppelrikets odlare är det smakrika äpplet Discovery som nu finns ute i butik. Trots mycket regn, en del hagel och starka vindar under juli så ser svensk äppel-, och päronodling ut att nå en normal skörd 2023.

Pressmeddelande Äppelriket 210823

– Det är en fröjd att erbjuda kunder och konsumenter svenskodlade äpplen av god kvalitet. Trots mycket regn, en del hagel och starka vindar under juli så ser svensk äppel-, och päronodling ut att nå en normal skörd 2023. Den varma och fina försommaren lade grunden till årets skörd och det ser ut att vara mycket äpple i varje träd, säger Henrik Stridh, vd Äppelriket.

Idag importeras cirka 75 procent av de äpplen som säljs i Sverige. Hösten 2023 är det dessutom överproduktion av äpplen i Europa. Den svenska äppelproduktionen står i år inför en av sina tuffaste utmaningar någonsin, med hög inflation, extrema kostnadsökningar i producerande led samt en orolig elmarknad.

Situationen för svenska äppelodlare är tuff och lönsamheten är mycket pressad.

– Nu är plockningen i gång och vår uppmaning är tydlig. Köp svenska äpplen och päron. Här kan vi göra mycket mer tillsammans genom att köpa svenska råvaror och därmed bidra till att öka självförsörjningsgraden på svensk frukt, säger Henrik Stridh, vd Äppelriket.

Endast 4 procent av de äpple som serveras inom offentliga sektorn kommer från Sverige och vart fjärde äpple som äts i Sverige är svenskodlat. I butik och i offentliga sektorn finns det goda möjligheter att öka inköpen.


Titta efter märket Från Sverige när du handlar äpplen så kan du vara säker på att äpplena är odlade, skördade, packade och kontrollerade i Sverige!


Mer information

Ta del av hela pressmeddelandet här

Svenska smakrika äpplen – 6 sorter

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.