från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska smakrika äpplen – 6 sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu är det högsäsong för svenska smakrika äpplen! Här kan du lära dig mer om sorterna Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise, Discovery och Santana. Titta efter märket Från Sverige när du handlar äpplen så kan du vara säker på att äpplena är odlade, skördade, packade och kontrollerade i Sverige!

6 smakrika äppelsorter


Saga – krispigt, saftigt med mycket sötma och mild syrlighet

Saga är en ny äppelsort som redan har blivit mycket uppskattad. Det har en krispig och samtidigt saftig konsistens. Smaken har mycket sötma och en mildare syrlighet, vilket är en ganska ovanlig kombination för svenska sorter som oftast är syrligare. Skalet är tunt med ljust gröngul färg och röda strimmor. Förutom att äta det som det är så är Saga fantastiskt i matlagningen, det är lika bra i sallader och grytor som i äppelkakan.


Ingrid Marie – frisk, syrlig och lätt kryddig smak

Klotrunda Ingrid Marie är känt för många och det är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Färgen är kraftigt mörkröd med ljusa prickar. Det gulvita fruktköttet har en frisk och syrlig smak med lätt kryddiga toner. Förutom att ätas som det är passar Ingrid Marie utmärkt i desserter men även att skäras i tunna skivor och blandas i sallader.


Rubinola – frisk, lätt syrlig och lite exotisk smak

Rubinola är ett vackert klotrunt äpple med glänsande gulrött skal. Smaken är frisk och god med hög sötma och syrlighet. Det är en relativt ny sort och innehåller mest C-vitamin av alla kända äppelsorter. Ät det som det är eller koka ett gott äppelmos. Rubinola passar också mycket bra till äppelmust.


Elise – gulvitt, saftigt och fast fruktkött, friskt och syrligt

Elise är en ny äppelsort, skalet är mörkrött med gul botten. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och fast. Smakegenskaperna är fantastiska, med en frisk och syrlig grund. Elise äter man gärna som det är men det är även ett utmärkt äpple i matlagningen, till exempel i grytor och sallader men även i efterrättspajer och kakor.


Discovery – smakrik sötma och saftigt fast fruktkött

Discovery är en smakrik och saftig äppelsort med en fin balans mellan sötma och syra. Matt, tämligen tjockt skal och med ett fast vitt fruktkött som ibland har inslag av rosaröd färg. Prova till en smulpaj eller till ett sötsyrligt äppelmos.


Santana – finstämd balans mellan syrlighet och sötma

Santana har en fantastisk kvalitet. Skalet har röda strimmor på en gulgrön bottenfärg. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Förutom i dessertpajer och kakor tillför finskuren Santana friskhet i sallader och inläggningar med sill eller strömming. Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.


Svenska äpplen året runt

Det nordiska klimatet ger mycket goda förutsättningar för äppelodling. Vi har över 200 kända äppelsorter och många av dem är nya. Den nya lagringsmetoden gör att den svenska äppelskörden kan långtidslagras med bevarad smak och konsistens. Men tack vare en ny lagringsmetod kan nu svenska äpplen säljas i butik året runt. Detta – och konsumenternas ökade efterfrågan på svenska råvaror – ger svenska äpplen en fantastisk möjlighet att öka sina marknadsandelar. Från Sverige-märkningen gör det enkelt att hitta de svenska äppelsorterna i butik.

Från Sverige-märket betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Äpple i all världens mat

Äpplet är gott att äta som det är. Det är också en fantastisk ingrediens i matlagningen i såväl sallader och grytor som i kakor och desserter. I en gräddig gryta med kyckling eller fläskkött bidrar äpple med frisk syrlighet och smak. Äpple ingår ofta i orientaliska rätter, till exempel i en currydoftande indisk grönsaksgryta. Äpplets syrlighet passar också utmärkt tillsammans med kål och senap, till exempel i en sallad eller gryta. Stekta äppelklyftor är ett sötsyrligt tillbehör till grillad eller stekt korv. Äpplen ger friskhet i wokade rätter med kött och grön­saker. Äppelklyftor som wokas i smör, kardemumma, lite sirap och citronsaft blir en frisk dessert att exempelvis servera till glass.

Till recepten med svenska äpplen!


Mer information

Om den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med Från Sverige

Till recepten med svenska äpplen!

Läs mer inne hos Äppelriket

Relaterade inlägg

svensk flagga

Vad betyder Från Sverige-märkningen?

För många av oss är det viktigt att råvaran är svensk och att maten är producerad i Sverige. Men hur skiljer sig Från Sverige-märkningen från en svensk flagga eller texten ”Tillverkad i Sverige” på en produkt? Vi reder ut skillnaden!

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Blomveckorna Från Sverige 2023 bjuder på en skön blandning ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och sommarblommor 10 i topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma.

Nöt & Grönt

Första färsen av 50% nötkött och 50% grönsaker

Axfood är först med att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker. Färsen Nöt & Grönt säljs under Axfoods egna varumärke Garant och ör märkt med Kött från Sverige-märkningen och Nyckelhålet.