från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Restaurangbranschen i upprop för svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag Press

Prioritera svenskt kött, grönsaker och andra svenska råvaror, både på kort och lång sikt. Det är uppmaningen i ett gemensamt upprop som aktörer inom restaurangbranschen, organisationer och Svenskmärkning AB står bakom för att öka efterfrågan på svenska råvaror. Detta för att stödja de svenska bönderna efter sommarens torka, som slår hårt mot skördar och bete i Sverige. Uppropet innehåller 6 konkreta aktiviteter.

Pressmeddelande 7 augusti 2018. Prioritera svenskt kött och svenska grönsaker och frukt! Det är uppmaningen i ett gemensamt upprop med 6 konkreta aktiviteter. 

Restaurangbranschen i gemensamt upprop för att öka efterfrågan på svenska råvaror

Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna i hela landet. Detta har lett till brist på bete till djuren och därför tvingas bönderna skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Det ger ett överskott av svenskt kött, nu och de kommande månaderna. Torkan har även påverkat skörden av svenska grönsaker.

Genom att öka efterfrågan på det svenska köttet under hösten och vintern kan vi tillsammans korta köerna till slakterierna och stödja svenska bönder i den svåra situationen. Då slakterierna endast har möjlighet att slakta de djur det finns avsättning för, styrs slakteriernas kapacitet till stor del av efterfrågan på svenskt kött.

Vi behöver alla hjälpa till att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa svenska produkter, både som enskild konsument och som aktör i restaurangbranschen. Prioritera svenskt kött när du väljer att köpa kött och välj svenska grönsaker och frukt så långt det är möjligt. Det är även viktigt av miljö- och djuromsorgsskäl att välja svenskt.

– För mig som kock och representant för restaurangbranschen är det extra viktigt att stötta svenska bönder. Ett bra sätt är att upphandla och fråga efter svenskt kött och svenska råvaror, frukt och grönt. Efterfrågan är viktig för en långsiktig livsmedelsproduktion i Sverige av produkter med hög kvalitet, säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus, restaurang Asplund och kreativ ledare för Restaurangakademien.

Vi inom restaurangbranschen, privata restauranger och krögare samt ett stort antal av Sveriges grossister med såväl offentlig måltidsverksamhet som privata restauranger som kunder samt organisationer, går nu samman i ett gemensamt upprop för att ta ansvar för att på olika sätt stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa deras produkter. Bakom uppropet står följande av branschens aktörer och många av deras kunder.

Initiativtagare är Fredrik Eriksson, krögare, tillsammans med
Martin & Servera, Håkan Åkerström, vd
Menigo, Jonas Köhler, vd
Svensk Cater, Lars Carlsson, vd
Fällmans Kött, Christer Läckgren, vd
Servicestyckarna, Claes Bäck, vd
LRF, Åsa Odell, 1:e v ordf.
Svenskmärkning AB, Maria Forshufvud, vd
Svenskt Kött AB, Elisabet Qvarford, vd


Konkreta aktiviteter:

  • Grossister och leverantörer erbjuder kampanjer på ”hela djur”, det vill säga uppmanar restauranger och måltidsverksamheter att tänka anatomiskt när man köper kött, inte enbart ädla detaljer.
  • Grossister och leverantörer uppmanar och underlättar för sina kunder inom restaurang och måltidsverksamhet att aktivt i första hand välja svenskt kött.
  • Grossister och leverantörer köper in större mängder fryst svenskt kött än planerat för att sälja senare under året.
  • Underlätta för restauranger och måltidsverksamheter att på ett enkelt sätt visa för sina gäster att de valt att servera svenskt kött och andra svenska råvaror.
  • Vi uppmanar alla konsumenter att som restauranggäst efterfråga tydligt ursprung på kött och andra råvaror. Välj aktivt svenska produkter både på restaurang och i butik.
  • Efter den torra sommaren kan svenska frukter och grönsaker ha skönhetsfel, såsom sallad med brända kanter, blomkål som är ”solbränd” eller har väsentligt mindre storlek på grund av att värmen stört tillväxten. Men eftersom varken de kosmetiska förändringarna eller storleken påverkar smaken uppmanar vi alla att fortsätta välja svenska frukter och grönsaker så långt det är möjligt och finns utbud.

För mer information, kontakta
Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB
Telefon 072-741 64 90, [email protected]


Mer information

Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige

Därför ska du välja svenskt 

Fredrik Eriksson intervjuas om pressmeddelandet i LandLantbruk

Martin & Servera ökar inköpen av svenskt nötkött, förstärker samarbetet med KLS Ugglarps. Läs pressmeddelandet

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.