från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Potatisguiden – fast eller mjölig potatis?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Sverige är ett potatisland där det odlas ett hundratals potatissorter från söder till norr. Det finns många potatissorter att välja på i butiken – de har olika smak, form, storlek och färg. Många är förpackade och annan är i lösvikt. I vår potatisguide reder vi ut vilken sort som passar bäst beroende på vad du ska laga!

fast eller mjölig potatis

Den stora frågan – fast eller mjölig potatis?

Odling av potatis i Sverige

I Sverige odlas ett hundratals potatissorter från söder till norr. De allra största potatisodlingarna finns i Skåne, Halland, Västra och Östra Götaland. Odlarna arbetar ständigt med att utveckla nya välsmakande friska potatissorter.

Potatis på många olika sätt

Det är lätt att laga potatis, och roligt eftersom du kan servera den på så många olika sätt. Koka, baka, rosta eller stek och variera den med olika tillbehör och färska örter. Potatisen blir alltid godast om du tillagar den med omsorg, särskilt färskpotatisen. Med några enkla knep förhöjer du smaken. Ordentligt med salt och koll på koktiden är några exempel.

Potatisgratäng är en god klassiker som tillagas i ugn.


Fast eller mjölig potatis?

Generellt kan man säga att fast potatis gör sig bäst som råstekt, kokt, ugnsrostad eller i gratänger. Medan mjölig potatis används till mos, puré och soppa. Sedan finns det potatissorter som ligger någonstans däremellan och som funkar fint till såväl mos som att ugnsrosta.

Koka – färsk, fast och mjölig sort

Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 – 25 minuter. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar.

Råsteka – välj en fast sort

Skala potatisen och skär i skivor, små tärningar eller riv den. Lägg potatisen i kallt vatten (för att dra ut stärkelsen och slippa att den bränns vid) och låt den rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i stekpanna med lite matfett och krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor.

Rosta – helst en fast sort

Skär potatisen i klyftor eller halvor, låt gärna skalet vara kvar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över en god olja och gärna lite havssalt. Sätt ugnen på 225° och rosta i cirka 30 minuter tills den fått fin färg.

Baka – mjölig sort

Lägg potatisen på en plåt och stick små hål i skalet så att den inte sprängs. Baka i ugn 200°, 45 – 60 minuter. Snabbare alternativ är att använda mikron på full effekt, detta tar endast cirka 5 minuter per potatis.

Mosa – gärna mjölig sort men fast funkar även

Skala potatisen och skär den i bitar, koka den mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och varm mjölk. Rör om ordentligt, gärna med en ballongvisp, och späd eventuellt med mer mjölk för krämigare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och färska örter.

Gratinera – välj en fast potatis

Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i kallt vatten en stund och torka av dem med hushållspapper. Smöra en eldfast form och lägg potatisen i lager med salt och nymald peppar. Klicka över smör och häll på gräddmjölk. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 min tills potatisen är mjuk, grädden krämig och ytan gyllenbrun.


Olika sorters potatis

Mjölig sort: Connect, Fontane, King Edward, Mandel, Matilda

Fast sort: Amadine, Anya, Apache, Asterix, Ballerina, Belana, Cherie, Folva, Gala, Hertha, Labella, Linzer Delikatesse, Melody, Ratte, Sava, Sparris/Asparges

Färgade sorter: Blå Kongo, Cecile, Duble Fun, Violet Queen

Färskpotatis: Early Puritan, Estelle, Magda, Maria, Marilyn, Rocket, Rosara, Solist, Swift

Källa: Svensk potatis


Mer information

Om Från Sverige-märket

5 anledningar att välja svenskproducerat

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.