från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Offentliga måltidens dag – 3 miljoner måltider

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visste du att det varje dag serveras sammanlagt 3 miljoner måltider till barn och elever i förskolan och skolan, till patienterna på sjukhus och till äldre i omsorgen? Torsdagen den 19 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i hela landet. Betydelsen av de offentliga måltiderna, som berör en stor del av befolkningen varje dag, har de senaste åren uppmärksammats allt mer. Allt fler kommuner strävar dessutom efter att öka andelen svenskt i de offentliga måltiderna!

Offentliga måltider kallas den mat som finansieras via skattemedel och som serveras i skolor, vård och omsorg. Varje vardag serveras 3 miljoner offentliga måltider i Sverige.

– På Offentliga måltidens dag visar kommuner och regioner runt om i Sverige stolt upp sina måltidsverksamheter. På många håll serveras extra festliga menyer och beslutsfattare eller anhöriga bjuds in till skol- och seniorrestauranger. På andra håll serveras smakportioner till allmänheten i stadshuset eller på torget, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken.

Offentliga måltidens dag är också ett tillfälle då många måltidsorganisationer lyfter fram närproducerade råvaror och samarbeten med lokala livsmedelsproducenter. Några exempel är Åre kommun som kommer bjuda på en potatisbuffé med närodlad potatis, Östra Göinge kommun som kallar årets tema ”Smaken av en plats” och Örebro kommun som kommer lyfta fram samarbeten med lokala livsmedelsproducenter och servera havreris från Närkeslätten.

Bidrar till stabilitet

Det är fjärde året som MATtanken koordinerar Offentliga måltidens dag, för att uppmärksamma de tre miljoner offentligt finansierade måltider som varje dag serveras i förskola, skola, äldreomsorg och på sjukhus.

– De offentliga måltiderna har alltid fyllt en viktig funktion i samhället, men på senare år har allt fler förstått värdet av dem. Tryggheten som måltiderna bidrar till är extra viktig i ett omvärldsläge med oroligheter och ansträngd ekonomi. De offentliga måltiderna är också viktiga i frågor som rör näringslivsutveckling, beredskap och hållbarhetsmål. Måltiderna bidrar på många sätt till stabilitet i samhället, säger Eva Sundberg.

Många deltar den 19 oktober

Offentliga måltidens dag är numera en välkänd och etablerad dag. Antalet deltagande kommuner och regioner har ökat från år till år.

– Förra året hjälpte aktörer från hela livsmedelskedjan till att sätta strålkastarljuset på de offentligt finansierade måltiderna. Det är väldigt roligt att så många vill vara med och fira och vi på MATtanken ser verkligen fram emot den 19 oktober, säger Eva Sundberg.


Från Sverige-märkningen som verifikat

Nu är det enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, kan idag användas som verifikat vid upphandling i kategorier som kött och mejeri, och fler områden kommer framöver. Det gör det enklare att upphandla och servera mer svenskt med svenska mervärden i den offentliga måltiden, och samtidigt stötta den svenska livsmedelsproduktionen och bidra till målen i Livsmedelsstrategin.

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, visar att produktionen har skett enligt svensk lagstiftning och stödjer upphandlarens krav på att svenska mervärden efterlevs. Med hjälp av märkningen kan producenter och leverantörer på ett tydligt och enkelt sätt kommunicera det svenska ursprunget och på så vis underlätta upphandling.

Beställ eller ladda ned broschyren: Konsten att upphandla svenska mervärden


Mer information

Upphandla offentliga måltider med Från Sverige som verifikat

Beställ eller ladda ned broschyren: Konsten att upphandla svenska mervärden

Broschyren om Upphandlingsmyndighetens nya hållbarhetskriterier riktar sig till dig som upphandlar och till leverantörer och producenter.

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Lokalproducerat på tallriken på Offentliga måltidens dag

Mer om hållbarhetskriterierna på Upphandlingsmyndighetens hemsida.

 

offentliga måltidens dag

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.