från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Mylla.se – direkt från bonden till dig

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Mylla.se är en marknadsplats för direktförsäljning av svenskproducerad mat och dryck – där producenterna själva sätter priset. Mylla grundades 2019 av Rickard Sandahl i en slags frustration över bristen på närproducerade alternativ i den vanliga dagligvaruhandeln. Idag drivs Mylla av Jens Thulin som även är klimatcertifierad köttbonde på Vismarlövsgården. Vi bad Jens att berätta mer om uppstarten av Mylla, på vilket sätt Mylla skiljer sig från en vanlig matbutik, sortimentet och planerna framåt!

Idag drivs Mylla av Jens Thulin som även är klimatcertifierad köttbonde på Vismarlövsgården.

Berätta om när ni startade upp Mylla!

– Jag blev kontaktad av Rickard som då precis var i uppstartsfasen med att grunda Mylla. Rickard ville göra lokalproducerad mat mer tillgänglig med fokus på Malmö och Sydvästra Skåne, ungefär som en bondens marknad fast online. Rickard kontaktade mig i egenskap av köttbonde och producent och undrade om vi var intresserade av att sälja vårt klimatcertifierade kött via Mylla.

– Jag och Rickard fann varandra i diskussioner kring bristen på närproducerade alternativ i den vanliga dagligvaruhandeln och drivet av att förbättra villkoren för producenterna. Tillslut hamnade vi i en gemensam vision om att skapa en marknadsplats som gör det möjligt för producenter och varumärken att äga kundresan – allt från storytelling, prissättning och med möjlighet att sälja sina produkter med så få mellanhänder som möjligt. Det var startskottet det som Mylla är idag och det vi jobbar för dagligen.

Mylla.se har som målsättning att bygga Sveriges främsta marknadsplats för direktförsäljning av råvaror och livsmedel med transparent prissättning.

På vilket sätt skiljer sig Mylla från en vanlig matbutik?

– Syftet med Mylla är att det ska fungera som ett verktyg, eller en plattform där producenten själv styr. Till skillnad från en vanlig matbutik är det producenten själv som sätter priset på sina varor hos Mylla. Det som jag skulle säga som skiljer oss allra mest är transparensen i prissättningen och att vi lyfter producenterna som står bakom produkterna.

Vad har ni för produkter i ert sortiment idag?

– Idag har vi 144 aktiva producenter som är anslutna och totalt ca 1 500 unika artiklar att välja mellan. Det är allt från ägg, äppelmust och kött till färdigrätter, bröd och yoghurt, där alla produkter är svenskproducerade.

På Mylla.se kan du hitta ett brett sortiment av varor märkta med Från Sverige. Titta efter märket!

Det går även att beställa Gårdslådan och köttlådor hos er. Berätta!

– Gårdslådan har vi satt ihop tillsammans med ett gäng producenter som är anslutna till Mylla. Syftet med Gårdslådan är att den ska fungera lite som en instegsprodukt för de som vill testa på ett axplock av de produkter som finns att beställa från Mylla. Efter vår medverkan i Draknästen har Gårdslådan verkligen fått ett uppsving vilket vi tycker är jätteroligt!

Gårdslådan är en generös matkasse med råvaror från svenska bönder och odlare. Här kan du beställa Gårdslådan!

– När det kommer till våra köttlådor erbjuder vi dels köttlådor från specifika producenter, bland annat från oss på Vismarlövsgården men även olika varianter som mixad köttlåda, korvlåda och svinnlåda. Det går också att köpa lådor med specifika köttslag såsom fläsk, nöt, kyckling eller fisk.

Jens tipsar: Beställ och ge bort en Gårdlåda, köttlåda eller färdig presentkasse som julklapp i år!

Var i Sverige levererar ni?

– Från start hade vi endast leverans i Skåne och Blekinge. När vi var uppe i Stockholm och berättade om Mylla i olika sammanhang fick vi frågor om varför det inte gick och beställa till fler områden. Samtidigt kunde vi urskilja ett kundbeteende på hemsidan, där flera som befann sig i Stockholm var intresserade av att beställa från Mylla. Vi bestämde oss då för att börja leverera det befintliga sortimentet till Stockholm- och Göteborgsregionen vilket gjort att vi i dagsläget når 2 870 000 hushåll för hemleverans minst 2 dagar i veckan.

Hur jobbar ni med märkningen Från Sverige på Mylla?

– Vi på Mylla brinner för att få svenska folket att äta mer svenska råvaror direkt från våra svenska bönder och producenter ute i landet via oss. Vi kommunicerar mycket kring fördelarna med att välja svenskt och alla svenska mervärden som kommer på köpet. Från Sverige-märkningen underlättar för de som vill välja varor som når upp till märkningens kriterier: odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

– Under Från Sverige-veckorna här senast hade vi extra fokus på att informera om märkningen i våra kanaler. Det går att läsa mer om här.

Från Sverige-märket betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Vad har ni för planer framåt?

– Planen framåt är att det ska gå att beställa i hela Sverige. Vi jobbar på att vi ska ha ett 15-tal olika terminaler och hubbar med medarbetare på plats. Det ska fortsatt vara bekvämt att beställa via Mylla med en order, en transaktion och en leverans så att alla varor kommer samtidigt.

– Vi har även märkt av flera roliga förfrågningar från olika aktörer som vill bidra på olika sätt.


Mer information

Besök Mylla på Mylla.se

Läs mer om Från Sverige-märkningen inne hos Mylla

6 anledningar till att välja svenskproducerat

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.