från sverige

Tillbaka

Mer om nya lagringstekniken för äpplen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu finns det svenska äpplen att köpa under hela året. Det beror på utvecklade metoder för odling och skörd, att tillgången ökar samt nya lagringsmetoder. I långtidslagren bevaras äpplenas smak och konsistens i flera månader. Innan frukten läggs i lagret måste den vara utan skador och skördad i rätt ögonblick.

Så här går lagringen till

Tack vare moderna lagringsmetoder kan en större del av höstens äppelskörd bevaras och flera kan äta svenska äpplen under en större del av året. Metoden bygger på att äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur.

  • Efter skörden kyls äpplena ner stegvis tills temperaturen är 1–4 grader.
  • I lagerlokalerna är det låg halt syre, bara cirka 1 procent. I vanlig luft är det cirka 21 procent. Den lägre syrehalten gör att mognaden avstannar och hållbarheten förlängs.
  • Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare.
  • De avger koldioxid som måste ledas ut ur lagringslokalen, annars får frukten bruna fläckar och fruktköttet blir skadat.
  • Äpplen avger en mognadsgas som heter etylen. Den transporteras ut ur lagerlokalerna för att inte påverka äpplena.
  • Under lagringen avstannar äpplenas mognad. När lagret öppnas ser de ut och smakar som när de placerades där.
  • När det är dags att skicka iväg äpplena till grossister och butiker tas äpplena försiktigt ut ur lagren och sorteras.

Tekniken som förlänger den svenska äppelsäsongen kallas för ULO (Ultra Low Oxygen). I lagringslokalerna är det bara förhållandena mellan luftens olika gaser som är förändrad. I vissa andra länder är det vanligt att man tillsätter en gas som gör att äpplena inte utvecklar etylen, det görs inte i Sverige.


Håll utkik efter äpplen märkta med Från Sverige

Äpplen med ursprungsmärkningen ”Från Sverige” kommer från odlare som är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Frukt & Grönt. Det innebär att alla odlare måste följa ett detaljerat regelverk för att säkerställa hög livsmedelssäkerhet och låg påverkan på miljön. Förebyggande växtskydd är regel för att kunna minimera användningen av lantbrukskemikalier och alla insatser ska dokumenteras noggrant. Att reglerna följs kontrolleras regelbundet av oberoende certifieringsföretag.

Strikta regler i kombination med vårt kalla klimat gör att färre växtskyddsmedel används i svensk odling jämfört med i många andra länder.

Enligt svensk lag får svenska äpplen inte heller behandlas med svampmedel eller vaxas efter skörd, metoder som är mycket vanliga i andra länder.


Läs mer om svenska äpplen året runt

Lär känna Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Inspirerande recept med svenska äpplen i matlagningen


 

Aktuellt

Anrika Mando i Malmö – nu på vår Instagram

Mando Steakhouse har under lång tid lyft det svenska köttet på restaurangen och använder nu märkningen Kött från Sverige. Följ dem på Från Sveriges Instagram nästa vecka!

Ny äggrapport djupdyker i proteinets uppbyggnad

Fredag 11 oktober firas Äggets Dag, eller World Egg Day, världen över. Ägg är gott, hållbart producerat och innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver.

Svensk honung – titta efter märket Från Sverige

När du vill köpa honung med svenskt ursprung ska du titta efter ursprungsmärket Från Sverige när du handlar i butiken. Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv.