från sverige

Tillbaka

Mer om nya lagringstekniken för äpplen

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu finns det svenska äpplen att köpa under hela året. Det beror på utvecklade metoder för odling och skörd, att tillgången ökar samt nya lagringsmetoder. I långtidslagren bevaras äpplenas smak och konsistens i flera månader. Innan frukten läggs i lagret måste den vara utan skador och skördad i rätt ögonblick.

Så här går lagringen till

Tack vare moderna lagringsmetoder kan en större del av höstens äppelskörd bevaras och flera kan äta svenska äpplen under en större del av året. Metoden bygger på att äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur.

  • Efter skörden kyls äpplena ner stegvis tills temperaturen är 1–4 grader.
  • I lagerlokalerna är det låg halt syre, bara cirka 1 procent. I vanlig luft är det cirka 21 procent. Den lägre syrehalten gör att mognaden avstannar och hållbarheten förlängs.
  • Äpplena fortsätter att andas under lagringen, men det går mycket långsammare.
  • De avger koldioxid som måste ledas ut ur lagringslokalen, annars får frukten bruna fläckar och fruktköttet blir skadat.
  • Äpplen avger en mognadsgas som heter etylen. Den transporteras ut ur lagerlokalerna för att inte påverka äpplena.
  • Under lagringen avstannar äpplenas mognad. När lagret öppnas ser de ut och smakar som när de placerades där.
  • När det är dags att skicka iväg äpplena till grossister och butiker tas äpplena försiktigt ut ur lagren och sorteras.

Tekniken som förlänger den svenska äppelsäsongen kallas för ULO (Ultra Low Oxygen). I lagringslokalerna är det bara förhållandena mellan luftens olika gaser som är förändrad. I vissa andra länder är det vanligt att man tillsätter en gas som gör att äpplena inte utvecklar etylen, det görs inte i Sverige.


Håll utkik efter äpplen märkta med Från Sverige

Äpplen med ursprungsmärkningen ”Från Sverige” kommer från odlare som är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Frukt & Grönt. Det innebär att alla odlare måste följa ett detaljerat regelverk för att säkerställa hög livsmedelssäkerhet och låg påverkan på miljön. Förebyggande växtskydd är regel för att kunna minimera användningen av lantbrukskemikalier och alla insatser ska dokumenteras noggrant. Att reglerna följs kontrolleras regelbundet av oberoende certifieringsföretag.

Strikta regler i kombination med vårt kalla klimat gör att färre växtskyddsmedel används i svensk odling jämfört med i många andra länder.

Enligt svensk lag får svenska äpplen inte heller behandlas med svampmedel eller vaxas efter skörd, metoder som är mycket vanliga i andra länder.


Läs mer om svenska äpplen året runt

Lär känna Saga, Ingrid Marie, Rubinola, Elise och Santana

Inspirerande recept med svenska äpplen i matlagningen


 

Aktuellt

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.

Skylta upp med Mejeri & ost Butikspaket

Mejeri & ost Butikspaket gör det enkelt att hitta Mjölk från Sverige-märkta varor butiken! Butikspaketet kan beställas här på hemsidan precis som utvalda enstaka enheter.